Google se paruieste cu Microsoft in “razboiul patentelor”
Scris de Daniel Ionascu
Google, cel mai mare motor de cautare din lume, se paruieste public cu rivala de moarte Microsoft pe care o acuza ca orchestreaza, impreuna cu Apple si cu Oracle, o ofensiva pentru achizitia de patente care sa fie folosite impotriva Android.
Dupa ce David Drummond, directorul legal al Google, acuza zilele trecute pe blogul companiei ca Microsoft s-a aliat cu Apple pentru a cumpara patentele Nortel si apoi a preluat inca o serie de patente de la Novell, oficialii Microsoft nu s-au lasat mai prejos. Si au raspuns. Frank Shaw, directorul de comunicare corporatista a Microsoft, a scris pe Twitter ca Microsoft a propus Google sa se asocieze pentru a achizitiona proprietatea intelectuala a Novell.
Ei bine, Drummond nu s-a lasat si a precizat ulterior din nou pe blog ca oferta Microsoft era una care “ar fi eliminat protectia pe care aceste patente ar fi putut s-o ofere pentru Android impotriva Microsoft si a partenerilor sai de licitatie”. Astfel, Google nu a cazut in capcana.
El mai noteaza ca ulterior Departamentul Justitiei din SUA a intervenit in achizitie si a cerut grupului castigator (Microsoft, Apple, Oracle, EMC) sa furnizeze o licenta catre comunitatea open source tocmai pentru a impuslsiona competitia si inovatia. Ceea ce sprijina cazul Google, care acuza ca toti competitorii sai au trecut la un razboi al patentelor impotriva Android.
Dupa care, Franks Shaw a revenit si acuza pe Twitter ca Google a dorit patentele doar pentru sine si pentru a-i da in judecata pe ceilalti.
Ceea ce este o stupizenie, deoarece Google nu a dat in judecata pe nimeni, nici pe Microsoft – care copiaza cautarile Google in Bing, nici pe Apple care a copiat sistemul de notificari din Android in iOS.
Apple – razboi pe toate fronturile
In schimb, care sunt companiile care hartuiesc cu procese? Apple a dat in judecata atat HTC, cat si Motorola si Samsung, dar nu a avut curajul sa faca acelasi lucru si cu Palm, al carui webOS e bine sustinut de patentele proprii. In plus a pierdut in instanta cu Nokia, Kodak si HTC – in privinta patentelor grafice ale S3, preluate intre timp de taiwanezi. De mentionat ca iPhone a pierdut sefia in zona mobila, Android avand 48% din piata de smartphone-uri, potrivit Canalys. O interdictie pentru importurile de telefoane HTC in SUA ar echivala cu vanzari mai mari pentru Apple.
Microsoft – santajul si etajul
Microsoft are alta strategie: sa impovareze cu costuri mai mari producatorii de Android decat e o licenta de Windows Phone 7. Acum, Android e oferit gratis de Google. Dar Microsoft ii forteaza sa plateasca licente pentru patente sale pe care, teoretic, le incalca. In plus le cere si sa produca telefoane cu WP 7. Deja HTC plateste 5 dolari pentru fiecare telefon Android vandut, iar Microsoft vrea de la Samsung cate 15 dolari. Motorola, care n-a dorit sa fabrice smartphone-uri cu WP7, a fost data in judecata.
De mentionat ca Windows nu mai este decat 1% din piata de telefoane inteligente si face mai multi bani din Android decat din propriul sistem de operare. Microsoft a semnat un parteneriat cu Nokia pentru introducerea Windows Phone 7 pe telefoanele finlandezilor. Insa declinul Nokia e atat de puternic si tranzitia atat de grea incat o serie de analisti deja spun ca parteneriatul nu va fi un succes.
Patentele software – zeci de companii pot inregistra acelasi lucru
De vina pentru toate aceste probleme este sistemul american care permite inregistrarea de patente software. Uniunea Europeana, de exemplu, interzice patentele software. Criticii sistemului spun ca astfel inovatia este stopata. Google a cerut autoritatilor examinarea modelului.
Concomitent, compania a achizitionat circa 1.000 de patente de la IBM si cerceteaza preluarea InterDigital, care are un seif cu 8.000 de patente. Pentru a contracara Google, si Apple e in cursa, dar si Samsung, care are propriile procese cu gigantul din Cupertino.
O victorie a Apple si Microsoft ar insemna o reintoarcere la epoca PC-urilor, unde o companie controleaza tot ce se intampla pe piata. De asemenea, am asista la scumpirea telefoanelor mobile. Un succes al Google ar insemna dominatie absoluta in lumea mobila, iar in timp acelasi lucru se va intampla si cu domeniul tabletelor dar si cu alte gadgeturi sau electrocasnice. Toate acestea vor vorbi “limba Android”, care le va interconecta pe toate. Pe termen lung ar insemna probleme pentru Microsoft, care ar deveni irelevanta, pe masura ce gadgeturile mobile inlocuiesc PC-urile in preferintele oamenilor si corporatiilor.
Etichete: analiza, Android, Apple, EMC Corp, extern, Google, HTC, iOS, iPhone, Microsoft, Motorola, Nortel, Novell, Oracle, patente, Samsung, sisteme de operare, smartphone, stiri, tablete, Windows Phone 7
Comentarii (4)
[…] isi construieste un “arsenal intelectual” dupa ce gigantul cautarii si serviciilor online a acuzat Apple si Microsoft de o “campanie ostila, organizata“ impotriva sistemului sau de operare. Colosul spune ca cei doi rivali prefera sa incerce faultarea […]
[…] a acuzat Microsoft ca vrea sa profite de pe urma Android si ca santajeaza si extorcheaza companiile care folosesc platforma. Android este open source, asa ca ar trebui sa fie la liber si fara costuri. Microsoft, insa, […]
[…] este una dintre putinele companii care a rezistat “santajului” Microsoft si a ajuns sa se judece pe toate meleagurile lumii. Intr-unele a castigat victorii […]
[…] si Microsoft legate de modul in care vor folosi patentele… Inca de atunci Google avertiza, prin vocea avocatului sau David Drummond, ca Microsoft si Apple sunt parte a unei campanii ostile, organizate impotriva Android. Oficialii […]