Microsoft face mai multi bani din Android decat din Windows Phone 7

Scris de

Microsoft face mai multi bani din vanzarile de telefoane Android decat din acordarea de licente pentru Windows Phone 7 sau Windows Mobile 6.5, potrivit analistului Horatiu Dediu, de la compania de consultanta Asymco. Iar Nokia, marea sa speranta, e la un pas de dezastru.

Iata si de ce. Gartner a spus ca s-au vandut 3,7 milioane de telefoane inteligente cu sisteme de operare Microsoft in primul trimestru, din care 1,6 milioane. Microsoft nu publica tarifele pentru licentele sale vandute insa cifrele sunt aproape de 8 dolari pentru Windows Mobile si 15 dolari pe o licenta Windows Phone 7. Astfel ajungem la 16,8 milioane de dolar la care se adauga alte 24 de milioane de dolari, in total 40,8 milioane.

Pe de alta parte, HTC a vandut in primul trimestru 9,3 milioane de unitati. Desi compania taiwaneza ofera si telefoane cu WP7, cele Android le depasesc de departe, fiind intre 7 si 9 milioane de bucati. Analistul Walter Pritchard de la Citigroup a spus ca Microsoft primeste 5 dolari pentru fiecare telefon Android vandut de HTC, in baza unei intelegeri de anul trecut din primavara, pe motiv ca ii incalca patentele. In total, suma ar veni intre 35 si 45 milioane de dolari doar din patente.
Daca adaugam si vanzarile HTC de 30 de milioane de unitati vandute anul trecut ajungem la 50 de milioane de dolari pe trimestru.
Avand in vedere ca WP7 a fost lansat in noiembrie 2010, Microsoft face mai mult din telefoane Android.

Nokia se duce de rapa

Cealalta mare speranta a Microsoft, Nokia, nu o duce deloc bine. Ieri compania avertiza ca vanzarile nu vor ajunge la nivelurile prognozate din cauza problemelor avute in Europa si Asia. In Europa Nokia a pierdut sefia in fata Samsung iar in Asia e amenintata de modelele ieftine de Android produse de companii precum HTC, Huawei sau ZTE Corp. Cota sa de piata este de doar 25,1% fata de 30,6% cu un an in urma. Compania trece la Windows Phone 7 si, desi va lansa in trimestrul al patrulea al acestui an primul dispozitiv cu acest sistem de operare, vede 2011 si 2012 drept “ani de tranzitie”. Actiunile companiei au scazut pe bursa cu 18%, potrivit Wall Street Journal. Azi s-a mai adaugat un declin de 10%. Capitalizarea companiei este acum de doar 25 miliarde de dolari, fiind recent intrecuta de HTC.
Analistii cred ca este prea putin si prea tarziu pentru Nokia. Zvonuri recente aratau ca Microsoft va demara negocieri pentru cumpararea companiei. Nu ca n-ar fi fost asta evident din februarie

Sursa: Info World
Sursa foto: www.gomonews.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.