Microsoft va face bani din vanzarile de telefoane cu soft Google

Scris de

Microsoft acuza Google de furt intelectual. Avocatii gigantului din Redmond si-au dat seama brusc ca sistemul de operare Android incalca o seama de patente ale Microsoft.

Cum le incalca inca nu s-a descoperit, dar este cert ca gigantul condus de Steve Ballmer crede ca elemente atat ale interfetei cat si ale dedesubturilor sistemului de operare violeaza drepturile sale.
Avand in vedere ca Android este bazat pe Linux, ar putea fi exact aceleasi cu care Microsoft a declansat acum cativa ani cruciada sa impotriva sistemului open source. Patentele i-au permis Microsoft sa semneze contracte de cros-licentiere cu Amazon si producatorul Linux, Xandros. Mai exact, Microsoft primeste “tribut” pe fiecare produs vandut de respectivele companii sau o anumita suma pe an.

Apple vs Google vs Microsoft

Ieri si taiwanezii de la HTC, producatorii primului PDA cu Windows din lume, au semnat un astfel de acord care acopera inclusiv … telefoanele cu Android vandute de companie. Cel mai probabil, HTC va plati o anumita suma pentru fiecare telefon cu Android vandut. HTC s-a protejat astfel in procesul intentat de Apple pentru incalcarea a 20 de patente. Pe romaneste, Microsoft ii garanteaza lui HTC un scut impotriva Apple si in acelasi timp calca in picioare si Google. Pentru ca in comunicatul sau, Microsoft spune ca “discuta si cu alti cativa producatori de dispozitive pentru a le preciza ingrijorarile noastre in privinta platformei mobile Android”.
In traducere directa, Microsoft preseaza producatorii sa o lase mai moale cu Androidul si sa adopte noul Windows Phone 7, care va veni pe piata in a doua jumatate a acestui an. Cota de piata a Microsoft e in cadere libera, Windows Mobile scazand de la 19% la 15,1% in vreme ce Android a urcat de la 3,8% la 9% numai intre decembrie 2009 si februarie 2010, potrivit studiilor de piata ale Comscore. Vanzarea de telefoane inteligente pe platforma Windows e si ea stravezie pana se lanseaza Windows Phone 7, avand in vedere ca nimeni nu mai vrea sa-si ia acum telefon cu un soft care nu va putea fi updatat in 6 luni. Microsoft a lansat intre timp Kin One si Kin Two, doua telefoane centrate pe retele sociale, produse de Sharp.

Windows si Office, gainile cu oua de aur

In acest ritm nu e exclus ca la urmatoarea masurare Android sa depaseasca sistemul Microsoft. Plus ca multe companii trec acum in trenul Google si folosesc Android pentru a lansa tablete care sa concureze iPad-ul lui Apple. Iar in curand Google va lansa si Chrome OS care ar trebui sa muste bine din sectoarele netbook-urilor si laptop-urilor, adica exact din inima Microsoft. Care isi face cea mai mare parte a profiturilor din vanzarea de licente Windows si suite Office. Chrome OS este asteptat sa apara tot in a doua jumatate a anului.
Miscarea “arata pisica” pentru producatorii prea nerabdatori sa treaca la Android (care e gratis) si in acelasi timp transmite ca Microsoft ii poate proteja si impotriva Apple.
Nu-i asa ca e genial?

Sursa: Engadget
Sursa foto: www.customsense.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] unor redevente. In caz contrar, Microsoft le va da in judecata pentru incalcarea unor patente. Cu HTC figura a mers in cazul Android, compania da banutii si a devenit si pilon pentru Microsoft in lansarea Windows Phone […]

  2. […] HTC, Acer si ViewSonic. Taiwanezii de la HTC – care au produs primul telefon Microsoft – au semnat inca din 2010 sa deturneze cate 5 dolari catre Redmond pentru fiecare terminal Android vandut, pe cand Samsung […]

  3. […] Un alt posibil domeniu al parteneriatului il poate constitui apararea pe care Samsung si-o construieste in cazul in care companii invidioase pe succesul Android precum Apple, Oracle sau Microsoft ar da-o in judecata. Samsung a insemnat in noiembrie o intelegere de licentiere de proprietati intelectuale cu Intelectual Ventures, companie care i-a pus astfel la dispozitie peste 30.000 de patente. Acelasi gen de intelegere l-a semnat cu aceasta companie si HTC, care a semnat, insa, si cu Microsoft. […]

  4. […] a mai semnat un contract de licentiere a unor patente cu Microsoft, dar a fost si prima companie data in judecata de Apple. Ulterior, HTC a dat si ea in judecata […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.