Microsoft foloseste tactici anti-Linux impotriva Motorola

Scris de

Microsoft a dat ieri in judecata Motorola pretinzand ca telefoanele inteligente ale companiei incalca noua patente ale sale.

Acuzatiile se refera la sincronizarea emailului, calendare, contacte si intalniri si felul in care telefonul notifica utilizatorul de schimbarile in puterea semnalului si puterea bateriei.
Microsoft cere Motorola sa opreasca incalcarea patentelor, ceea ce inseamna stoparea fabricatiei telefoanelor inteligente cu Android. Motorola a precizat ca inca nu a primit o copie a dosarului dar ca pe baza bogatiei de patente pe care le detine “se va apara viguros”. Google este compania care a relizat sistemul de operare Android, nu Motorola dar Microsoft nu mentionaza Google ca parte a procesului, scrie Hindustan Times.

Amenintarea fantomei financiare

Tactica Microsoft nu este noua, compania folosind acelasi gen de actiuni cu acelasi gen de retorica acum 7 ani, in incercarea de a bloca Linux, se arata pe un blog al publicatiei Seattle Times.
Atunci cand sistemul de operare open-source incepea sa prinda la oameni si firme, Microsoft a inceput sa avertizeze marile companii ca softurile gratis nu sunt asa de gratis cand iei in calcul eventualele costuri legate de patente, licentieri si procesele din jurul produselor respective.

Mai departe, in 2003, SCO, o companie americana a pretins ca Linux ii foloseste unele tehnologii. SCO a licentiat Microsoft si a cerut redevente de la sute de companii care foloseau Linux. Ceea ce a ajutat Microsoft sa convinga clientii ca softurile sale sunt preferabile, oferind si un fel de asigurare impotriva problemelor de incalcare a patentelor.

Razbunarea lordului Sith

Acelasi gen de retorica a inceput gigantul si in ultimele luni in privinta costurilor Android, sistem de operare dezvoltat pe baza Linux. Lumea telefoniei mobile este zguduita de doi ani de o serie de mari procese incepute cu duelul din justitie al Nokia impotriva Apple si al Apple impotriva HTC. In primavara acestui an, HTC a semnat un acord cu Microsoft. HTC va oferi telefoane cu Windows Phone 7, insa Motorola nu si-a anuntat intentia.

Oracle, care a cumparat intre timp Sun Microsystems, a dat si ea in judecata Google in privinta Android.

Atacul clonelor

Android are un succes teribil, fiind prognozat sa depaseasca pana la finele anului iPhone si BlackBerry, dupa ce in SUA deja a facut acest lucru. Iar pana in 2015 sa depaseasca si Symbian-ul care e prezent pe telefoanele Nokia.
Microsoft va lansa in aceasta luna noul Windows Phone 7, dar cota sa de piata a devenit minuscula.
Dupa succesul avut pe telefoane mobile, Android ia cu asalt acum si lumea tabletelor (Samsung Tab si Dell Streak sunt cele mai sonore), in vreme ce saptamana viitoare este iminenta lansarea sa pe televizoare, prin Google TV (oferite initial de Logitech si Sony).

Sursa: Hindustan Times
Sursa foto: www.mobiletopsoft.com

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Microsoft a dat in judecata Motorola in 2010, acuzand-o ca ii violeaza noua patente. Dintre acestea, doua au fost eliminate in proces iar despre sase s-a conchis ca nu sunt incalcate. Spre deosebire de Apple, care vrea blocarea adversarilor pentru a putea ea insasi vinde mai mult, Microsoft tinteste fix licentierea tehnologiilor de catre alte firme. In acest fel ii vor creste sumele obtinute si se ajunge la telul lui Steve Ballmer: acela de a pune un pret pe Android. Gigantul software vrea ca astfel mai multi producatori sa foloseasca propriul sau sistem de operare, Windows Phone 7. Samsung, HTC si LG au lansat telefoane pe aceasta platforma, insa Motorola foloseste doar Android. In plus, a castigat recent interzicerea Windows 7 si Xbox 360 in Germania utilizandu-si propriile patente. […]

  2. […] Microsoft spune ca detine patente care acopera multe dintre facilitatile oferite de Android, precum sincronizarea emailului, contactelor sau calendarului. Concomitent, daca Apple a incercat sa interzica produsele concurente, Microsoft e bucuroasa sa isi […]

  3. […] de la Samsung cate 15 dolari. Motorola, care n-a dorit sa fabrice smartphone-uri cu WP7, a fost data in judecata. De mentionat ca Windows nu mai este decat 1% din piata de telefoane inteligente si face mai multi […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.