Microsoft castiga interzicerea telefoanelor Motorola in SUA

Scris de

Comisia Internationala de Comert din SUA (ITC) a gasit ca mai multe modele de telefoane Motorola incalca un patent detinut de Microsoft, astfel ca importurile dispozitivelor vor fi interzise.

Ordinul a fost deja emis catre presedintele Barack Obama, care are la dispozitie 60 de zile pentru a bloca decizia prin veto. Decizia nu explica exact care sunt modelele, insa, anterior, Microsoft a cerut interzicerea celor mai cunoscute – Atrix, Droid X, Droid 2, Defy, Backflip si a tabletei Xoom – dar a multor altora: Bravo, Charm, Cliq, Cliq 2, Cliq XT, Devour, Droid 2 Global, Droid Pro, Droid X2, Flipout, Flipside si Spice.

Motorola incalca brevetul nr 6.370.566 din 1998. Acesta acopera programarea de intalniri folosind adrese de email si informatii privind contactele si sincronizarea evenimentelor respective intre telefoane si PC.
De asemenea, Motorola va trebui sa puna deoparte 33 de centi pe fiecare dispozitiv intrat in tara in timpul celor doua luni de examinare prezidentiala. Suma este mult mai mica decat cei 5-15 dolari pe care Microsoft ii taxeaza pe ceilalti producatori cu care are acorduri de licentiere ( Samsung, HTC, LG, Viewsonic, Pantech).

Pe urmele HTC

Situatia nu e asa de grava pentru Motorola pe cat suna, din moment ce compania poate gasi in cele doua luni o modalitate de a ocoli patentul in cauza la facilitatea respectiva. De asemenea, poate licentia tehnologia, insa e o probabilitate foarte mica.
Decizia poate provoca, insa, neplaceri companiei, din moment ce miercuri autoritatile vamale din SUA au blocat intrarea in tara a mai multor transporturi cu telefoane HTC. In urma operatiunii, actiunile HTC au scazut cu 6% din moment ce compania nu-si poate lansa modelele One X si Evo 4G LTE in SUA. Taiwanezii au pierdut in iarna un proces cu Apple, insa au gasit o modalitate de a lucra pe langa brevete. Cu toate acestea, implementarea trebuie verificata si atestata.

Microsoft a dat in judecata Motorola in 2010, acuzand-o ca ii violeaza noua patente. Dintre acestea, doua au fost eliminate in proces iar despre sase s-a conchis ca nu sunt incalcate. Spre deosebire de Apple, care vrea blocarea adversarilor pentru a putea ea insasi vinde mai mult, Microsoft tinteste fix licentierea tehnologiilor de catre alte firme. In acest fel ii vor creste sumele obtinute si se ajunge la telul lui Steve Ballmer: acela de a pune un pret pe Android. Gigantul software vrea ca astfel mai multi producatori sa foloseasca propriul sau sistem de operare, Windows Phone 7. Samsung, HTC si LG au lansat telefoane pe aceasta platforma, insa Motorola foloseste doar Android. In plus, a castigat recent interzicerea Windows 7 si Xbox 360 in Germania utilizandu-si propriile patente.

Aprobari din China pentru achizitia Google

Google a obtinut toate aprobarile pentru a prelua Motorola, inclusiv din partea Chinei. Acesteia, i s-a promis ca va mentine Android gratis si open source pentru cel putin cinci ani. Decizia este favorabila mai multor rivali chinezi ca Baidu sau unii producatori si operatori telecom, ce au personalizat foarte mult Android, eliminand serviciile Google si inlocuindu-le cu cele proprii.

Tranzactia se va incheia pentru 12,5 miliarde de dolari iar Google va pune mana pe 17.000 de patente si alte 7.000 de cereri. De asemenea, Google va beneficia de expertiza Motorola in domeniul smartphone-urilor si a mediabox-urilor TV.

Sursa: The Verge
Sursa foto: CNET

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.