Pinterest, noul copil-minune al social media
Scris de Daniel Ionascu
Toata saptamana aceasta planeta a urmarit infiorata listarea Facebook minut cu minut, pentru ca in prima zi Morgan Stanley sa fie nevoita sa intervina in tranzactionare astfel incat actiunile sa nu scada sub pretul de listare iar gigantul sa nu se faca de ras.
Ei bine, pe langa toata aceasta inlantuire de evenimente, basca faptul ca Mark Zuckerberg s-a insurat, o alta stire a trecut aproape neobservata. Reteaua sociala Pinterest, care permite utilizatorilor sa adauge imagini ale produselor dorite si sa le partajeze cu prietenii, a fost evaluata la 1-1,5 miliarde de dolari, dupa ce in octombrie era valora doar 200 de milioane de dolari. In tranzactie, compania a facut rost de 100 de milioane de dolari pentru a se extinde la nivel mondial.
Poate n-ati auzit de Pinterest dar aceasta are cu doar 30 de angajati un numar saptamanal de 11 milioane de vizitatori din intreaga lume, potrivit Hitwise. Este al 16-lea cel mai vizitat site din SUA, dupa Alexa.com. Iar conform ComScore avea 20 de milioane de utilizatori in luna aprilie fata de doar un milion in iulie 2011. De altfel, studiile au aratat ca utilizatorii stau pe Pinterest si Tumblr aproape o ora, mult mai mult timp decat pe Google+.
O alta viziune
Fondata de Ben Silbermann in 2009, compania pare sa fi nimenit marele pot, tintit chiar si de giganti ca Facebook, Twitter sau Google+. Din ce in ce mai multe branduri folosesc Pinterest ca sa-si faca, in esenta gratis, reclama pe site. Utilizatorii aduna poze cu produsele pe care le doresc, astfel ca pe viitor firma va putea sa taxeze companiile pentru vizibilitate sau pozitie pe site.
Pinterest a gasit si o alta modalitate de a face bani: spre deosebire de Facebook, care umple site-ul de reclame, compania colecteaza o parte din banii pe care oamenii ii dau online pe produsele cumparate cu ajutorul site-ului sau. Adica un fel de publicitate afiliata.
Rakuten, in expansiune mondiala
Acuma, ar fi bine sa stiti ca cyber-mall-ul japonez Rakuten a pompat jumatate din suta de milioane de dolari bagata, si ca ar fi luat totul daca nu ar fi existat deja intelegerile cu altii: Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners si FirstMark Capital. Rakuten este cel mai mare retailer online din Japonia, un echivalent local al Amazon. Fondat de Hiroshi Mikitani, Rakuten aduna circa 75% din utilizatorii de internet ai Japoniei. Asta inseamna circa 80 de milioane de ID-uri. Mikitani vrea sa faca Rakuten un jucator de talie mondiala si, in lupta cu Ebay si Amazon, crede ca Pinterest este un element-cheie de legatura dintre comert si social media. Daca Facebook are ca viziune extragerea de date personale de la utilizatori si folosirea acestora in furnizarea de reclame care sa duca la cumpararea de produse pentru clientii care comanda publicitatea, Rakuten vede altfel lucrurile. Mai precis, utilizatorii se logheaza cu ID-ul retailerului online, “pin-uiesc” produsele de care sunt interesati si pe urma le cumpara de pe site-ul Rakuten.
Deja retailerul japonez are operatiuni in 10 tari si se va extinde la 17. In Franta detine Priceminister, in SUA are Buy.com sau retailerul Play.com din Marea Britanie.
Ba chiar la finele anului trecut a achizitionat producatorul e-readerelor si tabletelor Kobo. Intre timp si Microsoft s-a aliat cu Barnes&Noble pentru Nook, asa ca lucrurile se vor incinge, mai ales ca pe teren e si Amazon, liderul pe segmentele e-readerelor si cartilor digitale.
Hiroshi Mikitani se afla pe locul 161 in topul Forbes al miliardarilor planetei, cu o avere de 6,3 miliarde de dolari.
Sa pin-uiesti orice produs gasit pe web si care iti place, dupa care sa-l cumperi dintr-un singur loc, cu doar un clic distanta. Iata noul Apple al shoping-ului…
Etichete: Ben Silbermann, ComScore, cumparaturi online, e-readere, extern, Facebook, Google, Google Plus, Hiroshi Mikitani, Kobo, Pinterest, Rakuten, recomandari, retail, retele sociale, stiri, tablete, Tumblr, Twitter