Motorola cere 4 miliarde de dolari de la Microsoft

Scris de

Motorola, acum unitate detinuta de Google, cere de la Microsoft 4 miliarde de dolari anual pentru licentierea patentelor sale wireless si video.

Informatia a aparut in cadrul procesului care a demarat azi in Seattle intre cei doi giganti. Microsoft, in schimb, argumenteaza ca Motorola nu merita decat 1 milion de dolari pentru inventiile sale. Litigiul este vital pentru viitorul lumii Android, caci in cazul in care Microsoft are parte de o decizie favorabila, atunci pozitia Google in ceea ce priveste licentierea patentelor va deveni si mai slaba. Or, fix patentele au fost cauza pentru care Google a cumparat Motorola cu 12,5 miliarde de dolari.

Ca si Apple, Microsoft are numeroare procese in intreaga lume impotriva producatorilor Android. Insa, daca Apple argumenteaza ca Android e o copie a sistemului de operare iOS, Microsoft spune ca detine patente care acopera multe dintre facilitatile oferite de Android, precum sincronizarea emailului, contactelor sau calendarului. Concomitent, daca Apple a incercat sa interzica produsele concurente, Microsoft e bucuroasa sa isi licentieze patentele, atat pentru venituri, cat si pentru a forta producatorii de terminale sa ofere gadgeturi cu Windows Phone 8 prin impunerea unei “taxe pe Android”.

In schimb, daca Motorola are castig de cauza, atunci Google echilibreaza balanta puterii cu Microsoft si Apple, care vor fi fortate sa plateasca sume consistente pentru patente. Ceea ce ar putea forta in final o licentiere de brevete intre toti producatorii de software sau de gadgeturi. Zilele trecute, Apple a anuntat un astfel de acord cu HTC. Motorola a castigat interzicerea Windows 7 si a consolei Xbox 360 in Germania pe aceleasi cauze.

Saptamana trecuta un judecator din Wisconsin a aruncat la gunoi un proces intre Apple si Motorola derulat pe aceleasi baze. Apple a transmis atunci ca nu se va supune deciziei judecatorului decat daca acorda Motorola maxim un dolar pe fiecare dispozitiv care ii foloseste patentele. Motorola cere de la Apple 2,25% din pretul fiecarui produs cu tehnologii derivate din propriile brevete. Ceea ce este imens.

Sursa: Reuters
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] patentelor. Microsoft acuza Motorola ca i-a solicitat 2,25% din pretul final al produselor, ceea ce inseamna 4 miliarde de dolari anual. Gigantul software argumenteaza, insa, ca Motorola nu ar trebui sa primeasca decat un milion de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.