Compal va plati “taxa de protectie” pentru Android catre Microsoft

Scris de

Taiwanezii de la Compal sunt ultima firma care a cazut la pace cu Microsoft, astfel incat sa-i plateasca un “bir” pentru folosirea sistemelor Android si Chrome OS in produsele sale.

Compal realizeaza telefoane si tablete Android atat pentru alte companii (Lenovo), precum si hardware care este rebranduit si vandut de catre alte firme sau operatorii de telefonie mobila (original design manufacturing -ODM, nr). Societatea are venituri anuale de 28 de miliarde de dolari iar acum o cota va fi redirectionata catre Redmond.
Acesta este al zecelea acord facut de catre Microsoft cu producatori hardware, intre care trebuie mentionati Samsung, HTC, Acer, Quanta Computer sau Winstron si General Dynamics Itronix.
Gigantul software a folosit prilejul de a trage o salva indirecta spre Google, pe motiv ca nu se implica pentru a-si apara partenerii.

Horacio Gutierrez, vicepresedinte si consilier adjunct in cadrul Intellectual Property Group de la Microsoft, spune ca “pentru cei care continua sa protesteze ca hatisul patentelor din domeniul smartphone-urilor este prea greu de navigat, este timpul sa se trezeasca”.

Google a acuzat Microsoft ca vrea sa profite de pe urma Android si ca santajeaza si extorcheaza companiile care folosesc platforma. Android este open source, asa ca ar trebui sa fie la liber si fara costuri. Microsoft, insa, contrazice si spune ca atat Linux, cat si Android si Chrome OS incalca mai multe patente ale sale.

De data asta, noutatea este includerea Chrome OS pe lista, celalalt sistem de operare produs de Google, dar destinat sistemelor cu tastatura fizica si axat pe cloud computing.

Graficele prezentate de Microsoft pe propriul blog mai releva si faptul ca se afla in proces cu Foxconn, producatorul iPhone si iPad, dar si al unei pleiade de gadgeturi Android, precum tabletele Vizio.
Alte companii cu care gigantul se judeca sunt Inventec, producator hardware pentru alte companii, Barnes & Noble – producatorul citirorului digital Nook, ce vine cu Android, si Motorola – care va fi achizitionata de Google.

Quanta Computer produce tableta Kindle Fire de la Amazon. Aceasta vine tot cu Android, dar fara a avea acces la serviciile Google.

Microsoft e irelevanta pe segmentul telefoanelor inteligente, cu o cota de 1,7%, in vreme ce la tablete Windows 7 sta tot cam la fel. Estimeaza insa o crestere datorita parteneriatului cu Nokia pentru smartphone-uri si lansarii Windows 8 ARM.Sursa: TechCrunch
Sursa foto: SlashGear

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] de licentierea unor patente Android, din care unele cu companii mari, precum HTC, Samsung, Quanta, Compal sau Acer. Insa unele companii precum Motorola, Foxconn si Barnes & Noble refuza licentiere iar […]

  2. […] Microsoft a semnat acorduri cu Quanta, Compal Electronics, Winstron dar si firme de electronice, precum HTC, Samsung, Pantech si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.