Regizorul Liviu Ciulei a murit

Scris de

Regizorul Liviu Ciulei a incetat din viata noaptea trecuta, la varsta de 88 de ani intr-un spital din Germania. Cauza mortii nu a fost inca dezvaluita presei.

Pe langa cele peste 20 de filme care stau marturie talentului sau ca regizor, Liviu Ciulei s-a mai impus ca actor, scenograf, scenarist, arhitect si profesor. De asemenea a condus Teatrul Bulandra din Bucuresti ca director artistic timp de 10 ani in perioada 1963-1972. Aceeasi pozitie a ocupat-o si pentru Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis (SUA). Dupa 1989 a contribuit la reconstructia Teatrului Bulandra, fiind numit Director Onorific al institutiei.

Printre filmele de mare succes ale cineastului se numara Padurea Spanzuratilor, cu Victor Rebengiuc in rolul principal, Valurile Dunarii, Ceata, Eruptia. Dintre piesele de teatru pe care le-a regizat maestrul, pot fi amintite: Cum va place, Macbeth, O scrisoare pierduta, Visul unei nopti de vara etc.

In 1965, Liviu Ciulei obtine premiul pentru regie pentru filmul Padurea Spanzuratilor, in cadrul Festivalului de la Cannes.

 

Sursa: Renne
Sursa foto: Mubi

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.