Nuante

Scris de

In “demorocratia” romaneasca, asta pentru ca tara noastra nu a avut niciodata o democratie adevarata, nu exista nuante.

Pe malul Dambovitiei nu exista asadar nici variatii de culori, ci doar albul si negrul. Aceasta realitate ii imparte ca o consecinta pe locuitorii valahi in doua grupe de indivizi: Imbracati in alb sau imbracati in negru.

In fiecare grupare indivizii sunt tot de doua feluri: unii mai binevoitori care iti explica cu rabdare lucruri pe care nici ei nu le-au inteles. Si unii mai recalcitranti care ar fi in stare sa-ti dea in cap atunci cand nu le impartasesti opiniile, oricat de imbecile ar putea fi acestea.

Prima forma de individ are asadar bunavointa si porneste de la faptul ca nu ai inteles ceea ce voia sa spuna si, ca de aceea, si numai de aceea, nu i-ai dat inca dreptate. Ametit de atititudinea sa binevoitoare el nu se gandeste nici o clipa la faptul ca foarte putine lucruri din lumea asta mare si lata sunt de fapt doar albe sau negre. Omului nostru nici nu-i poate trece de aceea prin minte, varianta in care cineva i-a putut intelege argumentele foarte bine, fara a le condidera insa si valabile.

Tinand cont de cele enuntate avem asadar si punctul de pornire a tuturor dezbaterilor din Romania. Asternute intotdeauna doar pe cele doua fonduri existente, albul sau negrul.

Pornind de la cele spuse cum dracu sa se poata desfasura altfel decat asa cum se desfasoara si o asa numita dezbatere politica? Strict si intotdeauna pe cele doua fonduri existente. Traind pe meleaguri mai colorate eu a trebuit sa ma debaresez din fericire de vederea bicolora. Am invatat asadar in cursul vietii pe care am dus-o departe de tara, ca vederea muticolora are multe avantaje.

Aceasta vedere iti ofera asadar niste nuante care pot fi de mare folos atunci cand te decizi sa faci un lucru sau altul, dar si atunci cand te apuci sa judeci faptele umane care te inconjoara. In rahatul romanesc nuantele ar trebui sa devina cele mai importante ingrediente din viata indivizilor. Pentru ca numai nuantele te pot face sa deosebesti griul de albul sau de negrul care pare sa te inconjoare zi de zi. Iata si niste exemple de nuante! Care daca ar deveni vizibile celor multi, ar putea ajuta in opinia mea la schimbarea societatii.

“Presedintele Comisiei Juridice, de disiciplina si imunitati din Camera Deputatilor, Daniel Buda, forul care va decide ce sanctiune va primi deputatul Valentin Rusu, a declarat in prima faza ca nu este la curent cu acest caz, dar se va informa intr-o ora (= perpetuum mobile hotie si minciuna – nota subsemnatului).

Dupa trei ore a trimis un sms cu urmatorul mesaj: “Sunt plecat din tara si nu am reusit o documentare pe subiect. Dar am inteles ca domnul Rusu a dat explicatii pe acest subiect. O zi buna”. Singurele explicatii oferite de Valentin Rusu au fost ca filmarea este eronata si ca el a votat doar cinci minute, timpul in care colegul său Danut Liga a iesit din sala (= perpetuum mobile hotie, minciuna, dar si o nesimtire rezistenta pana si la gloante-nota subsemnatului)


Monica Macovei tragea alt semnal de alarma: “Eu imi duc bataliile, imi dau o limita de timp. Eu personal imi impun niste limite de timp” (= nuanta – nota subsemnatului). As vrea sa fac un partid nou. Trebuie un partid nou” (= nuanta – nota subsemnatului).

 “Nu exista nicio strategie pentru 2012 a partidului in schimb avem parte de tot felul de filosofi gen Voinescu si Macovei care sunt mai mult interesati sa apara la televizor decat sa gandeasca strategii […] partidul risca sa piarda iremediabil la alegerile din 2012 daca refuza sprijinul oamenilor cu experienta”, i-a reposat, de partea cealalta, Vasile Blaga, puternic sustinut de Radu Berceanu, lui Emil Boc (= perpetuum mobile grohait de porci – nota subsemnatului).

Nu mi-am ascuns niciodata ideile social democrate, mai nou social liberale. Cum ai putea schimba o societate avand aceleasi perceptii pe tot parcursul vietii? Pornind si de la ceea ce am trait in ultimii ani, ma refer la aceasta depresiune. Un om cu gandire statica nu va putea fauri niciodata altceva decat lucruri statice, inclusiv o societate.

Mai uit ca atare in tabara care poarta numele ideologiei pe care as putea s-o imbratisez in momentul de fata. O ideologie care poate fi ajustata in continuare tot de oameni (observi rolul nuantelor?), pentru a se potrivi cat mai bine cu nevoile societatii in care traim. Ce vad si ce aud in acea tabara? Tocmai ceea ce vad si ceea ce aud si de la cei enuntati mai sus. Cu diferenta ca ultimii si-au botezat ploierul sub care stau cu un alt nume: PDL. Stiu si simt ca as dori din suflet sa schimb ceva in tara asta!

Cu cine sa pornesc la drum? Cu perpetuum mobile = porcie, nesimtire, minciuna etc. Cu oameni ale caror urme adinci taiate cu cutitul le vezi chiar azi la tot pasul in societate? Sau tocmai cu cei care ii deranjeaza pe ultimii? Daca nu vezi nunatele nici aici, orb vei ramane. Ii cunosc oare personal pe Monica sau pe Sever? Nici vorba, precum nu-i cunosc nici pe grohaitori. Ceea ce cunosc insa este retorica fiecaruia, faptele lor, si nu in ultimul rand atitudinea pe care au avut-o fata de un lucru sau altul. Retorica si atitudinea unui individ sunt poate singurele coordonate de luat in seama atunci cand vrei sa tragi niste concluzii apropiate de realitate in privinata unei persoane.

Retorica perpetuum mobile ar trebui sa dea de inteles si boului ca acesti oameni sunt foarte multumiti de situatia actuala a tarii dar mai ales de situatia lor personala. Nuantele, desi in posturi la care multi nu pot face altceva decat sa viseze, par totusi sa vada bube. Dand astfel dovada nu numai receptivitate dar si de un dram de modestie. Prin simplul fapt ca isi recunosc oarecum si propriul esec. Au facut parte din el prin pozitiile detinute, chiar daca nu este usor pentru nimeni sa urineze impotriva vantului. Pe un om pe care nu-l cunosti deloc il poti judeca asadar judecandu-i atitudinile spontane avute fata de un lucru sau altul. Aceste forme de atitudini sunt intotdeauna cele mai genuine. De tipul: “filmarea este eronata, in timp ce el, individul, este perfect.

Nu-mi spune ca vrei sa-ti schimbi viata pariind pe actorii care joaca in filme pe care chiar ei le numesc eronate, indiferent de unde ar proveni acestia. Asta pentru ca filmul eronat de care vorbesc este de fapt filmul vietii tale. Fereste-te ca de dracu, oriunde, dar mai ales in politica, de orice individ care se autodeclara fara cusur. Oamenii care incearca sa-si ascunda greselile explicand verzi si uscate sunt cei mai iresponsabili oameni de pe planeta. Sa nu crezi cumva ca isi vor schimba naravul doar pentru ca au fost pusi intr-un scaun de politician. Dimpotriva!

Sursa: Renne
Sursa foto: Google Images

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.