Android a ajuns la 50%, dar Apple castiga razboiul cu Google

Scris de

Sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, a ajuns la o cota de piata de 48% din vanzarile globale de telefoane inteligente, potrivit firmei de cercetare Canalys.

Android, care a fost achizitionat de Google in 2005 si lansat pe smartphone-uri in 2008, este folosit de marii producatori de mobile, ca Samsung, HTC, LG, Motorola si Sony Ericsson. Potrivit Canalys, Android este prima platforma ca popularitate in 35 din 56 de tari. Prin comparatie, Apple a livrat 20,3 milioane de telefoane iPhone, insa iOS a depasit in popularitate stravechiul Symbian, folosit de Nokia si unii producatori asiatici ca Sharp si Fujitsu. Nokia a vandut doar 16,7 milioane de smartphone-uri. Si Samsung a depasit Nokia ca producator, insa Canalys noteaza ca sud-coreenii s-ar fi putut misca mai bine.
“Samsung nu a capitalizat slabiciunile Nokia in intreaga lume, din moment ce compania finlandeza trece printr-o perioada de tranzitie plina de provocari”, scrie analistul Chris Jones, de la Canalys.
Samsung e cel mai bine pozitionata pentru a creste pe spinarea Nokia, avand in gama si telefoane Android sau Bada OS ieftine, care sa concureze cu gama de jos a finlandezilor si sa o detroneze. In schimb, Apple vinde doar iPhone 4 – produs de lux, si iPhone 3GS – model vechi de doi ani, asa ca nu poate concura la toate categoriile de pret. Conform Canalys, Samsung a livrat 17 milioane de dispozitive, o crestere cu 421%.
Microsoft, candva pionier al telefoanelor inteligente, are doar 1% din piata.

Invidie pe succesul Android

Succesul Android a atras deja toti ochii asupra Google. Gigantul a fost deja dat in judecata de Oracle iar producatorii de telefoane Android au fost deja dati in judecata de Apple si Microsoft. Aceasta deja castiga din Android mai multi bani decat din propria platforma, ca urmare a fortarii unor companii la plata de redevente pentru anumite patente folosite.
Microsoft are o intelegere perpetua de licentiere stabilita cu operatorul telecom Nortel. Cele 6.000 de patente ale sale au fost achizitionate de un consortiu alcatuit din Apple si Microsoft, plus alte companii ca Research in Motion si Ericsson. Achizitia patentelor ar putea duce la cheltuieli mare pentru Google cu licentele.

Investigatie la nivel inalt

Wall Street Journal scrie ca Departamentul Justitiei din SUA investigheaza daca Apple, Microsoft si RIM ar putea folosi patentele achizitionate de la Nortel pentru a impieta concurenta in domeniul telefoanelor.
Google a achizitionat recent circa 1.000 de patente de la IBM si este in discutii pentru a prelua compania InterDigital, care are peste 8.000 de patente. InterDigital are acum o capitalizare de 3,1 miliarde de dolari.

Ce zice statistica

Cu toate acestea, ultimele studii indica faptul ca abordarea Apple de a pune accent pe interfata, ecosistem si sistemul de operare proprietar este mult mai profitabila fata de cea a Google si producatorilor Android, care implica standarde web si deschidere.

– 66% din profiturile acumulate in industria de mobile ajung la Apple (Asymco)
– utilizatorii iOS valoreaza dublu pentru distribuitorii de reclama fata de cei Android (Mobclix)
– planurile de viitor: 64% planuiesc sa-si ia un iPhone, 17% Android (Piper Jaffray)
– rata de retentie – 94% din cei care au iPhone vor cumpara un alt iPhone vs 47% din utilizatorii Android ce vor lua alt telefon Android (Piper Jaffray)
– cota de piata neta a iOS era de 3% in iulie, fata de 0,81% Android (Net Applications)
– 82% din profitul dezvoltatorilor de aplicatii vine pe iOS, 5% pe Android (IHS Screen Digest)
– 71% din aplicatiile care au fost descarcate in 2010 au fost pe iPhone (ABI Research)

Desigur, disectia succesului e greu de facut, din moment ce iOS vine si pe playerele muzicale iPod Touch dar si pe tablete, unde iPad este inca dominant.
Dar daca luam in seama ca Apple a castigat o serie de batalii in justitie impotriva Android, ca trei mari producatori de Android sunt pe pierderi financiare (LG, Motorola, Sony Ericsson) si ca Apple planuieste lansarea unui telefon pe segmentul mediu, atunci sortii se schimba. Iar gigantul lui Steve Jobs va incepe o perioada de crestere in dauna Android, care va avea de infruntat si Windows Phone 7 venit pe hardware Nokia.

Voi ce credeti? Sfarseste domnia Android?

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.technorotic.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] ce a facut asta in zona continutului video online prin YouTube, dupa ce a spart tiparele si a ajuns in doar un an pe primul loc in zona sistemelor de operare mobile, prin Android, Google si-a facut magia si in zona […]

  2. […] sta in picioare, din moment ce Android este cea mai populara platforma iar terminalele cu aceasta acumuleaza 48% din cota de piata. Si este evident ca toti acesti oameni nu sunt nici pe departe oameni de stiinta. Asa se intampla […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.