Razboiul patentelor, faza in trei: Nvidia cere interzicerea gadgeturilor Samsung cu procesoare Qualcomm

Scris de

samsung-galaxy-note-4Producatorul de procesoare si cipuri grafice Nvidia a cerut blocarea importurilor de gadgeturi Samsung cu procesoare Qualcomm, si a acuzat cei doi giganti de incalcarea proprietatii sale intelectuale.

Nvidia a firma ca cele doua companii folosesc „principalele tehnologii vizuale computationale dezvoltate de Nvidia“. Drintre smartphone-urile vizate se regasesc Galaxy Note 4, Galaxy S5, iar dintre tablete sunt amintite Galaxy Tab S si Galaxy Note Pro.

Samsung da vina pe Qualcomm

Nvidia a anuntat ca a incercat, fara succes, sa incheie inca din 2012 un acord cu Samsung, dar nu s/a concretizat nimic. „Samsung a amanat mai multe runde de negocieri, iar in final a dat vina pentru incalcarile de brevete pe furnizorii sai de cipuri, precum Qualcomm, sau pe alte parti terte, in tot acest timp continuand sa adune profituri uriase de pe urma produselor pe care le exporta in SUA si in alte piete“, se arata in plangerea inaintata de Nvidia.

Samsung a fost acuzata de mai multe ori de incalcarea unor brevete, atat de catre Apple si Microsoft, cat si de catre producatorul de echipamente telecom Ericsson.

In privinta Qualcomm, acesta este cel mai mare furnizor de procesoare pentru smartphone-urile Android. Spre deosebire de calculatoare, unde se pot monta placi video separate, acestea au integrata si grafica. Qualcomm a preluat in urma cu mai multi ani divizia de cipuri grafice pentru mobile de la ATI, o fosta rivala a Nvidia care a ajuns cumparata de catre prodcatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD).

Nvidia produce, la randul sau procesoarele Tegra pentru tablete si telefoane, insa nu a avut asa mare succes, desi produsele sale au fost prezente pe dispozitive precum telefonul HTC One X, care era varf de gama acum doi ani, sau pe tabletele Microsoft Surface cu Windows RT.

Investigatie si in China impotriva Qualcomm, dar cu alte cauze

De altfel, Nvidia are si un alt diferent cu Qualcomm: o subsidiara a sa, Icera, a facut plangere la Comisia Europeana, care acum investigheaza Qualcomm. Icera a facut plangerea in 2010 si a fost preluata de Nvidia in 2011.

Qualcomm este investigata si in China pentru practici monopoliste, fiind acuzata tot de comportament anticompetitiv, dupa ce mai multi producatori locali s-au plans de sumele mari pretinse de compania americana pentru licentele la standardele de comunicatii. Qualcomm a mai fost amendata si de catre Coreea de Sud pentru aceleasi probleme.

In fine, in 2010, Comisia Europeana a inchis o investigatie de patru ani asupra Qualcomm, dupa ce Ericsson si Texas Instruments si-au retras obiectiile.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.