Victorie „a la Pyrrhus“ pentru Apple in ultimul proces cu Samsung

Scris de

samsung galaxy s3 vs apple iphone 5Apple a castigat cea mai amara victorie in lupta contra Samsung, echivalenta aproape cu o infrangere: americanii au castigat daune de doar 119 milioane de dolari pentru incalcarea proprietarii intelectuale, dupa ce anterior solictase despagubiri de 2,2 miliarde de dolari.

Procesul a durat patru saptamani, iar juratii au decis ca Samsung a incalcat doua dintre cele patru brevete aduse in discutie de Apple. Totodata, verdictul arata ca Apple a incalcat, la randul sau, un brevet Samsung, dintre cele doua aduse drept contraargument de compania sud-coreeana.

Apple a incercat sa demonstreze ca smartphone-urile Galaxy produse de Samsung si sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, copiaza caracteristici ale iPhone. Ambele companii au incercat sa obtina interdictii impotriva telefoanelor rivalului pe piata SUA. Procesul a vizat dispozitive mai vechi, iar cele mai multe dintre acestea nu mai sunt pe piata.

Victoria Apple este una foarte dureroasa pentru compania americana, deoarece semnalizeaza ca strategia bazata pe litigii in instante nu mai functioneaza, in vreme ce in piata dispozitivele Android s-au impus deja de mult in preferintele consumatorilor, acestia dorind smartphone-uri cu functii avansate, dar la preturi mai mici decat cele practicate de gigantul din Cupertino.

Piata smartphone-urilor a fost estimata la 338,2 de miliarde de dolari anul trecut. Samsung domina de departe vanzarile, Apple clasandu-se pe pozitia secunda. In materie de profit, insa, Apple are inca avantaj, deoarece Samsung vinde foarte multe dispozitive ieftine, care nu sunt la fel de profitabile.

Precedentul de un miliard de dolari

Anterior, Apple a mai castigat in 2012 daune de 930 de milioane de dolari de la Samsung, insa judecatorul, acelasi cu cel din acest proces, a decis ca produsele nu trebuie oprite de la comercializare deoarece patentele in cauza sunt doar unele dintre „miriadele“ de alte functii pe care le includ smartphone-urile si tabletele. De asemenea, si Samsung a castigat de cateva ori impotriva Apple, insa folosind patente care sunt standard-esentiale. Presedintele american Barack Obama a intervenit cu veto, intorcand un ordin de interdictie la importul din SUA a unor produse Apple. Ulterior, administratia prezidentiala nu a facut uz de acelasi drept de veto cand ITC a decis ca unele produse ale Samsung trebuie interzise.

HTC a cazut la pace cu Apple, Motorola nu

Apple a dat initial in judecata HTC, cu care a cazut deja la pace dupa ce taiwanezii i-au licentiat brevetele, dar si Motorola. Aceasta din urma a fost detinuta de catre Google pana de curand, cand chinezii de la Lenovo au anuntat ca vor cumpara producatorul de gadgeturi.

Sursa: The Verge
Sursa foto: www.gforgames.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.