Lorena Lupu, artist contemporan: o sa-mi instalez o linie de telefon cu suprataxa pentru finantarea proiectelor

Scris de

Lorena Lupu  FOTO Radu Aldea

Lorena Lupu e scriitoare, actrita si o prezenta de neconfundat pe Facebook, unde ne-am si intalnit. Apoi am vazut-o la Unirii, jucandu-se cu un catel. I-am facut un compliment, ea a inteles gresit si ne-am certat. Dupa un timp, ne-am impacat – sub forma acestui interviu.

1- Cat e de greu sa faci arta in lumea noastra post-moderna? Nu e toata lumea corporatista sau hipster? Cine mai gusta arta azi?

Sa faci arta nu e greu, daca ai idei. Greu e cel mult s-o monetizezi. Si e o prejudecata ca hpsterii sau corporatistii nu gusta arta. Hipsterii si corporatistii nu-s mase amorfe de aluat, sunt indivizi diferiti. Cei mai multi gusta varii forme de arta, nu asta-i problema. Problema e ca o vor moca. In timp ce pe tine te costa bani si efort s-o produci.

2- Care ar fi solutia?

O campanie de promovare a platitului pentru arta. cu afise in metrou, bannere, tot ce vrei. Pay for art. “I’m Bob, and I’m paying for art. I’m aware artists have bills like anyone else.” (Sunt Bob, si platesc pentru arta. Sunt constient ca si artistii trebuie sa-si plateasca facturile ca toata lumea -n.r.) De-astea. “I’m Bob and I’m BUYING your book, not blackmailing you to give it to me” (Sunt Bob si cumpar cartea ta, nu te santajez sa mi-o dai -n.r.).

3- In Anglia lumea se bate pe “desenele” lui Banksy. Cum putem translata ceva asemanator la noi?

In Anglia, lumea e deja obisnuita sa plateasca pentru arta, deci e o etapa ulterioara a educatiei de consumator. Intai il inveti pe om scaderea si adunarea, si dupa aceea, integrale si derivate.

4- E o solutie crowdfunding-ul pentru arta?

Depinde de tara si depinde de artist. Sunt tari mai generoase si tari mai calice – Romania e in a doua categorie. Asa cum sunt artisti mai iubiti si artisti mai putin simpatici. Eu o sa incerc o solutie alternativa de crowdfunding pentru urmatorul proiect. Imi achizitionez o linie IVR cu suprataxa, ca acelea din call center, si ii zic Lorena Line. O anunt pe blog. Si toti obositii care-mi fut timpul aiurea cu trancaneala plictisitoare si ma tin din scris cu asta o vor putea face intr-un mod care sa fie util si pentru mine.

5- Se strang bani pentru cazurile sociale, de ce nu s-ar face si pentru arta?

Depinde si de cazul social. Se strang pentru cele cu publicitate pe tv si pe blogurile mari, unde plebea are vizibilitate daca doneaza si se poate umfla in pene. Dar in tot acel timp, mii de puradei mor de foame in orfelinate si nimanui nu-i pasa. Nu cred ca romanul e generos la modul sincer, cred ca ii place doar sa pozeze in generos, sa scoata ochii vecinilor.

6- Atunci ar trebui realizat un sistem de donatii anonime pentru cei care nu o fac sa se laude.

Si n-ar dona nimeni acolo.

7 – Cum a evoluat simtul umorului in arta si cat de important e acum?

Nu as numi-o neaparat o evolutie, ci un fel de miscare ciclica. Pe tot parcursul istoriei, au existat perioade de decadenta maxima, cand s-a ras de orice, perioade de revolta, cand unii oameni fara simtul umorului au dat jos militaria din pod si i-au ras pe glumeti, perioade de prosperitate controlata, cand se radea doar de ce era permis si, neoficial, de scortosenia decidentilor si perioade de relaxare, cand oamenii redescopereau multitudinea formelor de umor. Acum, zic sa mai radem cat putem, ca vine Rusia peste noi maine si ne trece pofta de ras.

8- Cum arata o zi din viata artistului Lorena Lupu?

Nu cred ca o zi din viata oricarui om e identica vreodata cu cea de dinainte. In fiecare zi apar noi probleme, se strica alte tevi, te certi cu altcineva, face copilul alta tampenie. Eu n-am copii, dar viata mea e un sir de suisuri si coborasuri ca a oricui altcuiva, si o zi din ea e o bucata de puzzle din intreg: irelevanta in sine, dar coerenta in imaginea mare.

9- Cand esti mai inspirata? Cand te enerveaza ceva sau cand te concentrezi pe ceva?

Cand ma concentrez. Enervarea imi strica tot meciul. E o falsa iluzie ca-mi place sa ma cert. Urasc sa ma cert. Dar prostia, cruzimea si marlania unor oameni trebuie, pur si simplu, taxate.

10 – Ce e atat de important dar nimeni nu te-a intrebat? Si trebuie neaparat sa se afle.

Ca azi la opt joc Povestiri din Miserupia la Green Hours si e un spectacol pe care nu trebuie sa-l ratati.

Sursa: RENNE
Sursa foto: Lorena Lupu

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.