RENNE Hands-On: Tableta Galaxy Tab, un telefon cat o farfurie

Scris de

Recunosc, cand am citit ca iPad nu are concurenta m-am cam mirat. Cum dom’le se lanseaza atatea tablete Android si iPad e fara concurenta?

Apoi am primit la joaca un dispozitiv al celor de la Samsung. Si desi ma asteptam sa-mi taie rasuflarea, n-am prea avut multa tragere la utilizare. E prea greu si dupa ceva minute bune de jucat nu mai stii cum sa o tii. Apoi, pentru un proprietar de Samsung Galaxy S tableta nu face multe lucruri in plus. Arata la fel, interfata e aceeasi, aplicatiile aceleasi, senzatiile aceleasi. Si atunci vine prima intrebare: de ce mi-as lua un Galaxy Tab cand pot face aceleasi lucruri pe telefon?

Galaxy Tab vs Asus EeePC

In plus, fata de un smartphone nu este foarte mare. Cu un netbook nu pot sa-l compar, fireste: pe un netbook pot instala ce sistem de operare vreau eu, Windows, Linux sau Solaris, ce programe vreau eu, tastatura fizica ajuta mult la scris iar ca bonus poti sa il burdusesti cu filme pentru le viziona pe tren sau printr-o drumetie. Si la un ASUS Eee PC1001 ai 1 GB RAM DDR2, procesor Intel Atom de 1,6 Ghz, ecran de 10,1 inci si 160 GB hard.

Dar tableta noastra avea stocare de 16 GB, 512 MB RAM si ecran de 7 inci. Ok, se poate extinde capacitatea cu inca 32 GB printr-un card de memorie microSD. Iar in plus fata de iPad are portul USB astfel ca poti sa-ti copiezi ce vrei din calculator.
Si sistem de operare Android Froyo 2.2. Or, aici este atat plusul cat si minusul sau. Plusul pentru ca este deocamdata singura tableta Android capabila sa concureze iPad. Iti lasa aceleasi impresii de nou, de “oau”, de “magie”. Dar faptul ca e un Android proiectat pentru telefon si nu pentru tablete se cunoaste. In primul rand, ca sa concureze iPad ar trebui sa aiba aceeasi dimensiune, adica ecran de 9,7 inci. In al doilea rand are mici probleme. De exemplu, deschide automat paginile de net in format mobil. Apoi, o serie de aplicatii crapa deoarece nu sunt proiectate pentru a sustine ecrane mari ci ecrane de telefon. Practic atat au putut “intinde” Samsung si Google de Android. Si se cunoaste.

Astfel ca din start o compari cu un telefon ca utilitate si apoi cu iPad ca dimensiuni. Iar daca o vrei ca unealta de productivitate la munca…. nicio sansa. Eu nu am stiut cum sa o tin: ca sa scriu ceva trebuia sa o las pe masa la orizontala, dar nu aveam nici avantajul ecranului de netbook in care te uiti la ce tastezi. Apoi, pe un netbook cu Windows sau Linux exista gramezi de aplicatii care sa te ajute.

Pret de prohibitie

Apoi e si pretul: la retaileri costa mai mult decat unele variante de iPad iar la Orange costa cel putin dublu fata de netbook-ul Asus. Ca sa nu mai zic ca abonamentele au preturi-teroare. De exemplu, Galaxy Tab costa 519 euro cu abonamentul Colibri 20, pe cand netbookul Asus este 189 euro cu acelasi abonament

Concluzia: daca o doriti pentru recreere si divertisment mai bine ati lua un telefon HTC Desire HD si un netbook Asus EeePC pentru trebi.
Sau asteptati pana la lansarea de produse cu Android Honneycomb 3.0, special pentru tablete.

Caracteristici

Procesor Cortex A8 1.0GHz + PowerVR SGX540
Ecran de 7 inci TFT-LCD, WSVGA (1024 x 600)
Android 2.2
Full HD video playback
Suport Adobe Flash 10.1
Camera 3 Megapixeli in spate + 1,3 megapixeli in fata
Functionalitate GSM pentru apeluri video
Conectivitate WiFi 802.11n / Bluetooth 3.0 / HSDPA
Memorie 16GB / 32GB + microSD
Dimensiune 190,09 x 120,45 x 11,98mm, 380g
Baterie 4.000mAh (7 ore redare video)
Android Market/Samsung Apps
Thinkfree Office, Swype, Hybrid Widget

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.