Totul despre blog – Interviu: Castigatorul concursului Blogul cititorilor Renne 2011 (II)

Scris de

Florentin Deac, din Targu-Mures, este autorul blogului castigator la categoria blog personal in concursul Blogul cititorilor Renne 2011. Pentru ca autorul sau este de profesie jurnalist, blogul castigator are un statut aparte, de blog informativ. Articolele publicate sunt stiri si comentarii, date exacte si informatii utile. Am luat legatura cu Florentin Deac si va prezentam parerile sale relativ la bloguri si motivele care l-au determinat sa se angajeze voluntar in blogosfera.

Renne: Este firesc ca prima intrebare sa fie: de ce un blog personal? Fiind jurnalist, aveti la indemana o multime de mijloace de exprimare scrisa. De ce ati ales un blog pentru a va exprima?

F.D. Blogul meu este mai mult o colectie de articole publicate intr-un ziar local, cu efect (in)formativ. Abia in ultimele luni a devenit un blog „personal”. De ce am ales sa imi fac blog? Pentru vizibilitate, deoarece nu toata lumea ajungea la ziar, pentru ca pe pagina web a ziarului nu apareau toate articolele de atitudine, dar si pentru a avea la dispozitie mai usor informatiile pe care trebuia sa le caut, altfel, in dosarele proprii. Natura celor publicate in ziar si pe blog a fost, insa, foarte sensibila si in vara anului trecut am fost concediat de la ziarul cu pricina, motivandu-se o asa-zisa „dificultate economica”, care a afectat doar un post, al meu. Logic, am dat ziarul in judecata si astfel „Cuvantul liber” din Targu-Mures este parat in procesul in care solicit plata diferentelor de salariu cuvenite pentru studii superioare, plata drepturilor cuvenite la concediere, plata vechimii si a fidelitatii, etc.

Renne: Am observat ca blogul este dedicat complet informatiei de tip jurnalistic. Ce anume din natura blogosferei v-a determinat sa-i acordati incredere? De ce considerati ca cititorii vor urmari cu interes un blog care ofera informatii si in ce masura il vor lua in serios?

F.D. Se poate spune ca sunt destul de cunoscut, dupa ce numele mi-a aparut pe articole distribuite in vreo 21 de milioane de exemplare, iar blogul imi poarta si numele, deci nu e greu de retinut. O parte dintre cei care ma urmaresc o fac doar in baza numelui cunoscut din munca depusa atatia ani, restul ajung pe blog prin diverse pagini sau cautand stiri din judetul Mures, asadar informatia primeaza si un blog de informatii si de atitudine nu poate ramane nevizitat. Nu am ales acest segment pentru potential, a fost o alegere fireasca avand in vedere natura ocupatiei.

Renne: Blogul dumneavoastra nu este primul blog al unui jurnalist. Mai toate publicatiile care apar si online ofera si bloguri ale redactorilor sai. Cum se va integra blogul dumneavoastra in blogosfera de specialitate si ce avantaje are fata de blogurile existente?

F.D. Cred ca e o diferenta mare intre scrisul pe blog de placere si scrisul pe blog impus de conducerea publicatiei respective, pentru a avea afacerea si in mediul online. De asemenea, exista diferente intre blogul unui jurnalist de trust si blogul unui jurnalist independent. in cazul primului vom gasi de multe ori atitudini comune trustului si care concorda de multe ori cu politica institutiilor media, promovarea reciproca. Fata de astfel de bloguri am avantajul principal ca sunt propriul meu stapan. Alt avantaj poate fi credibilitatea. Dezavantajul este unul clar: te lupti singur.

Renne: Este un blog bazat in exclusivitate pe stiri si comentarii de interes general? Cat de mult va implicati personal in subiectele abordate? Cum va organizati pentru a mentine ritmul de publicare suficient de alert astfel incat publicul sa revina constant?

F.D. Blogul este de comentarii si de stiri, cu accent pe prima parte, deoarece se intampla multe si cateodata este nevoie de cineva care sa incerce putin sa lamureasca ce se intampla si de ce. Jurnalistul este, in acest caz, un fel de investigator care are o urma si care porneste ancheta pentru a descoperi legaturile cu faptasul. Daca mi-am riscat locul de munca scriind despre afacerile unora cu bani publici si am acceptat sa primesc doar 70 de bani pe articol, va dati seama ca m-am implicat si personal, nu numai profesional. Cu ritmul de publicare am lasat-o mai moale dupa inceperea procesului, dar promit cititorilor mei ca sunt ca in titlul lui Proust si voi recupera timpul pierdut.

Renne: Unii spun ca vremea blogurilor a trecut, fiind inlocuite in mare parte de retele de socializare. Credeti ca publicul a inceput sa migreze si blogurile au tot mai putini cititori? Cat de importanta vi se pare existenta unei legaturi intre blog si retele de socializare (Facebook, Twitter, etc)?

F.D. Nu cred ca blogurile vor ramane fara cititori pentru ca detinatorii de conturi de Facebook, Twitter sau altceva sunt prea ocupati sa socializeze sau sa se joace. Retelele respective sunt folosite cu adevarat de cei care detin siteuri si bloguri de firma, ei au nevoie de promovare dusa la extrem, de bazele de date cu nume si adrese de e-mail ale participantilor la tot felul de concursuri, iar detinatorul obisnuit de blog nu castiga mare lucru promovandu-se in retele de socializare. Faptul ca blogurile sunt mai putin citite poate fi din cauza calitatii produsului, exploziei imense de informatie, lipsei timpului. Cred ca in Romania se citeste foarte putin. Recunosc ca imi promovez putin blogul prin Facebook si Twitter, dar numai pentru cativa cunoscuti carora le e mai usor sa citeasca acolo. Dar nu mi se pare ca blogul trebuie sa aiba neaparat legatura cu retelele de socializare, deoarece cred ca succesul unei asemenea legaturi depinde de natura continutului blogului

Renne: Ce metode de promovare folositi?

F.D. Propriul nume cu valoarea a 12 ani de presa, cateva schimburi de adrese si comentariile in paginile altor bloguri, daca subiectul este de interes. Nu sunt foarte convins de promovarea prin Facebook, Twitter si alte retele de socializare, dar le folosesc putin.

Renne: Va monitorizati traficul? Imi puteti spune cati utilizatori unici inregistrati intr-o zi, in medie ? Care sunt asteptarile dumneavostra in legatura cu numarul de utilizatori?

F.D. Am acum ca instrumente de monitorizare 24counter si flagcounter. Le folosesc mai mult pentru a vedea din ce tari sosesc vizitatorii sau daca sunt unii care lasa comentarii pe nume diferite dar au acelasi IP. Media actuala este pe la 50 de vizitatori unici. Nu ma astept la o crestere senzationala deoarece nu public chiar zilnic si nu promovez blogul decat foarte putin.

Renne: Blogurile sunt dependente in mare parte de oferta tehnica a platformei care le sustine (WordPress, Blogger, weblog). Ati ales dupa o prealabila documentare? Care au fost criteriile de selectie si cat de mult va ajuta platforma aleasa?

F.D. Folosesc Weblog de aproape 3 ani, timp in care am si incaruntit putin din cauza platformei respective! A fost prima dragoste (in iunie 2008), aleasa pentru usurinta cu care se putea face un cont, iar blogul meu este in prezent pe locul 14 intr-un clasament de 26.231 de utilizatori. Probleme cu platforma au fost si mai sunt si acum, sunt ore in care iti este imposibil sa postezi, asa ca, probabil, in viitor voi incerca trecerea pe alta platforma si la un blog personalizat.

Renne: Considerati ca pregatirea pe care o aveti va ajuta in intretinerea unui blog ? (fie ca este vorba despre aptitudini jurnalistice, de comunicare, pregatire tehnica, etc.)

F.D. Cu siguranta ca ajuta! Si eu citesc cu placere un blog in care se vede pregatirea de care amintiti sau macar o cultura generala a autorului. As propune alte aptitudini pentru detinatorul de blog in afara de cele profesionale: capacitatea de a invata din greselile, respectul pentru limba romana, limbajul civilizat, stiinta de a se crea dezbateri fara a se cadea in vulgaritate.

Renne: Ce parere aveti despre celelalte bloguri intretinute de jurnalisti si cat sunteti de interesat in a le cunoaste? Poate fi vorba despre o concurenta?

F.D. Nu urmaresc in mod deosebit blogurile unor jurnalisti, decat pentru a vedea ce parere au respectivii in subiecte care ma intereseaza si pe mine. Ce as citi cap-coada ar fi blogurile unor jurnalisti de atitudine sau cu o experienta foarte mare si cu argumente in tot ce scriu, gen Cristian Tudor Popescu, Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia.

Renne: Cum intrevedeti viitorul blogurilor? Este un domeniu in care se merita investit?

F.D. Pentru cei ca mine, blogul reprezinta viitorul celor care nu sunt lasati sa se exprime! In general, un blog reprezinta un pas inainte pentru oricine, cu conditia ca respectivul detinator de blog sa respecte limba romana, sa nu practice atacul la persoana in mod gratuit si sa se informeze inainte de a pune pe servere informatia. Blogurile ne pot aduce viitorii jurnalisti, scriitori, oameni politici, care pot gusta astfel din „betia” puterii cuvantului scris. Cu siguranta merita investit in bloguri.

Sursa: Renne
Sursa foto: Florentin Deac – arhiva personala

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. florentin says:

    Mi-ati facut onoarea de a-mi lua un interviu pe cand eram in proces. Va anunt, acum, ca am castigat, dupa 14 luni, salariile pe CCM unic pe ramura mass-media, pe ultimii 3 ani plus sporurile legale. Au fost 6000 de jurnalisti concediati de cand cu criza, unii la cererea politicului, ca in cazul meu, dar doar 50 dintre noi am ales sa ne judecam si am castigat. Din pacate, asta spune multe despre cine face presa si despre cum nu isi cunosc jurnalistii drepturile furate de nesimtitii de angajatori. Si meciul continua, fiindca, desigur, angajatorul care te fura nu plateste de buna-voie, ci doar cu executor.

  2. […] al editiei 2011 la categoria ‘blog personal’, Florentin Deac a beneficiat deja de interviul oferit ca premiu al acestui […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.