Arabia Saudita forteaza bloggerii sa promoveze Islamul

Scris de

Regatul din Orientul Mijlociu a activat unul dintre cele mai stringente seturi de reguli pentru bloggeri: cei care nu sunt cetateni nu pot scrie despre stiri, oamenii care stau pe chat sunt incurajati sa se inregistreze la Guvern iar toata lumea trebuie sa fie atenta la religie.

Anumiti bloggeri sunt fortati sa obtina licente de la autoritati iar altii sunt fortati sa se inregistreze si sa dea autoritatilor detalii despre compania care gazduieste blogul. In plus, toate blogurile saudite de stiri si toate site-urile electronice de stiri vor fi strict licentiate, fiind obligate sa militeze pentru “chemarea la religia islamica”. In plus, trebuie sa se supuna strict legilor sharia, stiti cele religioase care permit omorarea cu pietre. Continutul creat pentru telefoane mobile, smartphone-uri si tablete intra in aceeasi categorie ca blogurile de stiri si ziarele. E ilegala si orice referire care aduce atingere securitatii nationale si “ordinii publice”.

Bineinteles, inregistrarea si regulile referitoare la religie dau posibilitatea autoritatilor sa opreasca la discretie orice blog. Noile reglementari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Ca sa nu mai zic ca pentru a scrie pe blogurile profesionale trebuie sa ai minim 20 de ani si o diploma de liceu.

Situatia vine cam asa: cel putin 31% din rezidentii Arabiei Saudite nu au cetatenie, fiind de la imigranti din sudul Asiei pana la muncitori straini din domeniul petrolului. Ca atare n-au voie sa scrie. Cenzura nu e ceva nou in lumea islamica, presa relatand cazurile Iranului, care tot calca in strachini, si al Indoneziei.

Si cand te gandesti ca astia sunt aia normali la cap de pe-acolo…

Sursa: Fast Company
Sursa foto: Fast Company

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] sub pretextul inchiderii site-urilor porno – pana la Myanmar, Iran, Arabia Saudita –unde bloggerii trebuie sa aiba autorizatie pentru a scrie, Siria, Vietman, Uzbekistan, Turkmenistan si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.