Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cumpara Washington Post. AOL preia Adap.TV

Scris de

Tehnologia invadeaza tot mai mult mass-media: miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, a cumparat Washington Post in nume propriu, in vreme ce grupul AOL a dezvaluit achizitia Adap.TV.

Cotidianul Washington Post, celebru pentru dezvaluirile din scandalul Watergate, care a dus la demisia presedintelui american Richard Nixon, incape astfel pe mana fondatorului Amazon, cel mai mare retailer online din lume.
Tranzactia s-a facut pentru 250 de milioane de dolari bani gheata si include inclusiv titlurile Express, The Gazette si ziarele Southern Maryland, insa nu include revista Slate, TheRoot.com sau Foreign Policy, care vor ramane in continuare ale familiei Graham. Washington Post a detinut si Newsweek pana anul trecut, dar a vandut-o din cauza pierderilor.

Bezos este o figura carismatica ce a transformat lumea tehnologiei de acelasi calibru cu Bill Gates sau Steve Jobs, cu care, de altfel, a fost deja comparat.

Digitalizarea presei

Jeff Bezos a revolutionat deja industria cartilor cu ajutorul cititorului digital Kindle si acum vinde mai multe carti digitale decat clasice. Concomitent, Amazon a devenit si distribuitor online de filme, prin intermediul Amazon Prime. Iar de curand, a inceput sa produca si show-uri originale. Recent, el a cumparat si o mica parte din actiunile site-ului Business Insider.

Asa ca, desi neasteptata, miscarea lui Bezos nu era chiar asa de surprinzatoare.

Ce se va intampla mai departe cu Washington Post? Cum Bezos e un adept al tehnologiei e clar ca aceasta va avea un rol de jucat in viitor. Intr-un interviu de acum noua luni dat publicatiei Berliner Zeitung, Bezos spunea ca printul moare si ca ziarele in particular vor disparea in urmatorii 20 de ani. Pe de alta parte, el crede ca indiferent de ce se va intampla cu printul, “jurnalismul nu va disparea”. El a mai spus ca oamenii sunt dornici sa plateasca abonamente la reviste si ziare pe tablete, insa pe internet e prea tarziu sa se mai schimbe mentalitatea oamenilor.

Pe de alta parte, Amazon experimenteaza acum agresiv cu livrarea de produse catre clienti in aceeasi zi cu achizitia produsului, astfel ca un cotidian ar putea fi livrat oamenilor odata cu marfa.

Cursa pentru spatiu intre mogulii IT

Absolvent al Princeton, Bezos este una dintre figurile cele mai interesante din lumea IT. Este cel de-al 19-lea miliardar al planetei, cu o avere de 25,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Printre investitiile sale se regaseste si Blue Origin, o companie care vrea sa trimita oameni in spatiu, datorita fascinatiei pe care Bezos o are despre cosmos. Bezos concureaza cu alti moguli IT in cursa pentru spatiu, respectiv Elon Musk – fondatorul PayPal si Tesla – sau Larry Page si Eric Schmidt, de la Google. O alta investitie este intr-un ceas care sa reziste 10.000 de ani.

AOL provoaca Google

De partea cealalta, AOL a anuntat ca va cumpara Adap.TV pentru 405 milioane de dolari. Aceasta nu este o platforma care sa realizeze continut media, ci foloseste software pentru a conecta cumparatorii si vanzatorii de reclama. Achizitia depaseste cumpararea Huffington Post in 2011 pentru 315 milioane de dolari si va fi finantata cu 322 milioane de dolari bani gheata si 83 de milioane de dolari in actiuni la companie. Prin aceasta miscare, Tim Armstrong, seful AOL, tinteste sa concureze Google, fix compania de la care a venit.

Si nu este singurul: Marissa Mayer, sefa Yahoo, tocmai l-a antamat pe Bernardo Hernandez sa conduca Flickr, dupa ce pana mai ieri conducea Zagat la Google.

Sursa: The Verge
Sursa foto: CBC

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.