Le Monde a fost cumparat

Scris de

Cel mai cunoscut ziar din lume, Le Monde, a fost cumparat saptamana aceasta de trei oameni de afaceri francezi. Ziarul care a fost infiintat de Charles de Gaulle imediat dupa eliberarea Frantei de sub ocupatia nazista, un simbol al presei libere si al independentei jurnalismului de orice imixtiune politica si economica, nu va mai apartine jurnalistilor.

Unic in lume, Le Monde era detinut pana acum de jurnalistii care lucrau in redactie. Astfel ca jurnalistii de la acest ziar s-au bucurat mult timp de o pozitie privilegiata. Insa acum, pentru a scapa de insolventa, jurnalistii au trebuit sa accepte un cumparator.

Cei trei oameni de afaceri, Pierre Bergé, Xavier Niel si Matthieu Pigasse, au promis ca independenta jurnalistilor nu va fi influentata in niciun fel.

Acest eveniment arata trei lucruri in principal. Primul este acela caniciun ziar din lume nu poate supravietui fara un finantator in spate.

Al doilea este acela ca ziarele trec printr-o perioada dificila. Raspandirea Internetului si accesul gratis online la stiri fac ca oamenii sa nu mai cumpere ziare atat de mult.

Si trei, poate cel mai important, aceasta preluare arata moartea jurnalismului independent. Chiar daca au promis libertate absoluta jurnalistilor, doi dintre cei trei patroni au legaturi directe cu Partidul Socialist din Franta. Bergé a sponsorizat campania trecuta a liderului socialist Ségolène Royal, iar Niel finanteaza doua situri care sunt recunoscute pentru pozitia hiper-critica la adresa lui Sarkozy.

Sursa: The Economist
Sursa foto: Editor`s blog

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.