Atena isi adopta in suferinta planul de austeritate

Scris de

manifestatii in grecia

Parlamentul grec a adoptat joi seara un nou si dureros plan de austeritate, aceasta in ciuda manifestatiilor masive si grevei generale care a paralizat tara.

Pentru a-si adopta planul de austeritate, guvernul socialist al lui George Papandreou a obtinut sustinerea a 154 de deputati din cei 300 de alesi ai parlamentului. Un singur deputat socialist, fostul ministru al muncii, Louka Katseli, prietena apropiata a prim-ministrului, a refuzat sa aprobe o dispozitie a proiectului care restrictioneaza negociatiile salariale colective. Ea a fost imediat exclusa din grupul parlamentar socialist.

Aceasta victorie parlamentara a guvernului Papandreou ar trebui sa-i permita sa obtina o noua transa de opt miliarde de euro de ajutor international, de care tara are nevoie pentru a-si achita facturile dupa noiembrie.

Textul prevede o reducere salariala a functiilor publice de 20%, scade nivelul pragului de impozitare si autorizeaza eliberarea din functie a functionarilor publici.

Cel putin 70.000 de persoane, a declarat politia, s-au adunat inca de la inceputul zilei în Piata Syntagma, vizavi de Parlament, inainte de votul deputatilor. Confruntarile au izbucnit intre grupuri de tineri mascati si demonstranti, adunati in spatele banner-ul de PAME, sindicatul comunist care privilegiaza adunarile organizate si pasnice.

“A fost un atac premeditat”, a declarat liderul Partidului comunist, Aleka Papariga, acuzand grupurile de criminali ca servesc interesele “mecanismelor specifice”. Politia a eliberat apoi piata, acoperita cu deseuri dupa ore de ciocniri.

Cel putin 74 de persoane au fost spitalizate pentru rani si un barbat a decedat in urma unei crize cardiace in timpul manifestatiei. Autoritatile au declarat ca n-au existat raniti in urma incidentelor. Miercuri, manifestantii s-au confruntat cu fortele de ordine.

Greva generala de doua zile este una din cele mai importante dupa inceputul crizei datoriilor en Grecia, acum doi ani. Miercuri, cel putin 100.000 de persoane au defilat pe strazile Atenei.

Magazinele s-au redeschis, dar ministerele, scolile si alte cladiri publice au ramas inchise. Serviciile de transport si spitale au lucrat la un nivel minim.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: La Tribune
Sursa foto: Financial Forex

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.