Ayman al-Zawahiri este noul lider Al-Qaeda

Scris de

La o luna de la uciderea lui Osama Bin Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri a fost numit lider al retelei teroriste al-Qaeda. Reteaua terorista spune ca acesta si-a asumat responsabilitatea de conducator al gruparii si ca se angajeaza sa continue razboiul sfant. Ei isi doresc sa izgoneasca toate armatele invadatoare de pe pamanturile Islamului si sa instaureze in regiune legea sfanta musulmana, Sharia.

Ayman al-Zawahiri s-a nascut intr-o familie instarita din Cairo. De formatie medic, al-Zawahiri a fondat Jihadul Islamic din Egipt, organizatie al carei scop declarat a fost rasturnarea regimului Hosni Mubarak prin violenta, ceea ce s-a si intamplat.

In varsta de 60 de ani, Ayman al-Zawahiri, ideologul retelei teroriste al-Qaeda a fost pentru multa vreme principalul “locotenent” si medicul personal al lui Osama Bin Laden, ucis de fortele speciale americane in orasul pakistanez Abbottabad. Astfel, el a cunoscut toate secretele si modul de functionare a organizatiei.

Ca si Bin Laden, Ayman al-Zawahiri a luptat impotriva rusilor in Afganistan, desi scopul sau initial a fost doar sa isi ofere asistenta medicala talibanilor. Ayman al-Zawahiri este considerat responsabil si de atentatul terorist asupra Ambasadei SUA din Nairobi din 1998, in care au fost ucise 224 de persoane. Atacul a survenit la putin timp dupa ce Jihadul egiptean al lui Zawahiri s-a unit cu al-Qaeda.

FBI ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari pe capul lui al-Zawahiri. Aceeasi suma a fost oferita si pentru informatiile ce ar fi dus la capturarea sau uciderea lui Bin Laden.

Autor: Nicoleta Lazar

Sursa: CNN
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.