Belgia face un prim pas pentru a iesi din criza politica

Scris de

Socialistul francofon belgian Elio di Rupo a reusit sa convinga opt dintre principalele partide sa accepte negocierea unui guvern. Anuntul a fost facut cu putin timp inainte de ziua nationala a Belgiei, dupa 400 de zile de criza politica.

Belgienii incearca sa ajunga la un compromis pentru a evita sciziunea tarii. Totusi, la inceputul lunii iulie, principalele partide flamande, Noua Alianta Flamanda si crestin-democratii, s-au opus negocierilor. Cu sprijinul crestin-democratilor, coalitia ar putea sa intruneasca cele doua treimi necesare realizarii reformei constitutionale.

Dupa ce  a citit raportul lui Di Rupo, regele Albert al II-lea a constatat “dorinta exprimata de majoritatea partidelor de a rezolva problemele institutionale si socio-economice cu care tara se confrunta”. El a aprobat demersul lui Di Rupo si i-a cerut liderului Partidului Socialist sa-si urmeze misiunea de “formator”. Negocierile nu vor incepe insa inainte de jumatatea lunii august.

Elio di Rupo a afirmat faptul ca prima problema dezbatuta va fi si cea mai inconfortabila, adica divizarea departamentului  Bruxelles-Hal-Vilvorde, asa cum cereau crestin-democratii. Aceasta propunere de reconfigurare reprezinta cauza care a dus la caderea guvernului Yves Leterme in aprilie 2010. Unul dintre responsabilii Partidului Liberal Francofon a anuntat deja ca se va abtine de la amendarea dosarului. Aceasta decizie este incomoda pentru flamanzi, avand in vedere faptul ca echilibrul actual este inca fragil.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: HLN.BE

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.