alt=”” width=”150″ height=”150″ />O catastrofa umanitara planeaza asupra Cornului Africii. In Kenya, in Etiopia, in Djibuti, dar mai ales in Somalia, aproape 12 milioane de oameni se tem sa nu moara de foame. Cauza acestei crize alimentare este seceta, cea mai mare din ultimii 60 de ani, ceea ce a facut ca pretul hranei sa creasca.
Situatia este dramatica mai ales in Somalia, fiind ravasita si de razboiul civil inceput inca din 1991. Aici, de mai bine de doua luni, aproximativ 1,5 milioane de oameni din mediul rural si-au parasit locuintele, indreptandu-se spre marile orase in cautarea hranei.
In aceste conditii, zeci de mii de refugiati aglomereaza centrele umanitare din Somalia, Etiopia si Kenya. Organizatia Natiunilor Unite (ONU), prin Programul Alimentar Mondial, a anuntat instaurarea unui pod aerian pentru a acorda ajutor alimentar.
Demersurile ONU sunt insa ingreunate de tensiunile politice din Somalia. Incepand din 2009, insurgentii islamisti controleaza zonele lovite de foamete si impiedica organizatiile non-guvernamentale sa intervina. Cu toate acestea, dupa ce ONU a declarat miercuri starea de foamete in doua regiuni din sud, Bakool si Bas Shabelle, islamistii au fost nevoiti sa renunte la interdictie.
Autor: Oana Barbu
Etichete: Africa, criza alimentara, Djibuti, Etiopia, extern, Kenya, ONU, Somalia, stiri