Ce se intampla cu visul american?

Scris de

Premiul acestei saptamani pentru cine nu stie pe ce lume se afla se acorda studentilor francezi, care si-au blocat campusurile intr-o greva la nivel national, datorata deciziei guvernului francez de a mari varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Daca acei studenti ar fi inteles lumea hipercompetitiva in care traiesc astazi, ar fi iesit in strada pentru a cere un mod de predare mai bun, mai multe oportunitati pentru antreprenoriat, mai mult capital strain investit in Franta – toate acestea pentru a avea job-uri mai bune in sectorul privat, ceea ce ar impiedica pensionarea la 62 de ani.

Franta a descoperit deja ca 35 de ore de lucru intr-o saptamana sunt imposibile intr-o lume in care inginerii indieni incearca sa lucreze 35 de ore pe zi, iar nivelul de pensionare nu este sustinut de un sector privat vibrant.

Lucrul cel mai frapant este ca multi indieni, tineri si batrani deopotriva, si-au exprimat ingrijorarea ca si America fuge uneori din lumea inventata chiar de ea si India adopta acest model.

Vizita de saptamana aceasta a presedintelui Obama, in India, intr-un moment in care multi politicieni americani propun reforme pentru imigrare si expansiunea comertului liber, este ocazia perfecta pentru cativa oameni de afaceri indieni care ar dori sa-l intrebe pe presedinte: “Nu este America cea care a exportat intregii lumi tehnologia si dogmele pietei libere, ce au condus la crearea acestui teren economic global din ce in ce mai plat? Si acum va intoarceti impotriva lor?”

,,Este vorba de revolutia Silicon Valley care a permis cresterea masiva a serviciilor comercializabile si a retelelor de telecomunicatie , fapt ce a condus la crearea biroului virtual” a scris editorul YaleGlobal Online, Nayan Chanda saptamana aceasta intr-o revista indiana.“Dar America pare sa nu poata profita de revolutia careia i-a dat nastere. Infrastructura uzata a tarii, sistemul educational precar si lipsa aprobarii unanime in politica impiedica America sa se ridice pe un nou val al prosperitatii”.

“America a fost cea care ne-a spus sa acceptam ideea de meritocratie, fiindca nu trebuie sa producem noi totul, ci sa ne bazam pe comertul liber. Acesta a fost imunul national al Americii si noi l-am acceptat. Si acum, cand incepem sa invatam cum sa facem asta, America isi schimba imnul”, a precizat Saurabh Srivastava, co-fondatorul Asociatiei Nationale de Software si Servicii din India.

Daca America neaga aceste valori, birocratii socialisti din India vor incerca sa incetineasca orice deschidere a pietei indiene catre exportatorii americani.

“Se pare ca ceea ce se intampla in America este o lipsa de incredere in sine. Noi nu vrem ca America sa-si piarda increderea in sine. Cine ar trebui sa preia conducerea morala a lumii? Conducerea lumii de catre americani nu este datorata faptului ca au o forta militara superioara, ci datorita ideilor, imaginatiei si a meritocratiei. Vrem sa fie China liderul moral al lumii? Nu. Vrem cu disperare ca America sa reuseasca”, adauga Srivastava.

Nu este vorba doar despre triumful valorilor americane. Dar intre dezvoltarea Chinei si regresul Pakistanului, prietenia dintre India si America are o importanta strategica. Toata lumea este ingrijorata pentru America, deoarece este dificil sa traiesti intr-o lume in care dispare balanta puterii, care a existat mai bine de 60 de ani. Da, cand America are probleme, toata lumea observa.

Si ne intrebam unde este visul american? Unde este optimismul?

Autor: Gabriela Harpes

Sursa: New York Times
Sursa foto: Mosnas

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.