Ce urmează dupa era ”Merkozy”?

Scris de

Dupa succesul din primul tur, socialistul Francois Hollande a declarat ca ”nu Germania decide pentru restul Europei. Nu suntem orice tara, putem schimba situatia”. Astfel, de ce va intampla cu zona euro, dupa finalizarea erei “Merkozy”? 

Nicolas Sarkozy a avut grija sa scape de aceasta porecla data relatiei sale cu Angela Merkel, cancelarul german, dupa ce si-a dat seama ca electoratul nu vrea sa auda asta. Cu toate acestea, Merkel a declarat ca il va sprijini in continuare pe Sarkozy, in ciuda faptului ca discursul acestuia bate spre extrema dreapta, fiind anti-imigranti si protectionist.

De asemenea, cancelarul german a tinut sa precizeze ca, daca va castiga, Hollande nu va putea sa rupa pur si simplu pactul fiscal si nici sa-l renegocieze. Totusi, Berlin-ul este destul de inteligent pentru a se adapta la noua situatie politica din Franta, daca va fi cazul, a declarat analistul francez Etienne Francois.

Chiar si Merkel a inceput sa vorbeasca despre masuri pentru cresterea economica: “Este important sa distrugem ideea conform careia cresterea costa, intotdeauna, multi bani si ca trebuie sa fie rezultatul unor programe de stimuli scumpe”, a declarat aceasta.

La randul sau, Hollande a declarat ca, daca va deveni presedinte, prima sa calatorie va fi in Berlin, fiind clar ca nu subestimeaza puterea aliantei franco-germane. Claire Demesmay, expert pe relatiile franco-germane de la Consiliul German pentru Relatii Internationale a explicat apropierea dintre temperamentul candidatul socialist si cel al Angelei Merkel: “Este pragmatic, pregatit sa ajunga la un compromis, accepta disciplina fiscala si va trebui sa faca fata unor presiuni imense din partea pietelor financiare”. “La sfarsitul verii, dupa alegerile parlamentare, va trebui sa inceapa sa economiseasca si sa efectueze reformele”, a adaugat aceasta.

Merkel are de trecut prin doua alegeri locale importante in urmatoarele doua saptamani, iar, in Olanda, alegerile sunt in septembrie.

 

Autor: Denise Mihalache

Sursa: CNN
Sursa foto: CNN

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.