Comunitatea internationala condamna lovitura de stat din Mali

Scris de

Franta se numara printre primele tari europene care au condamnat lovitura de stat din Mali. Alain Juppé, ministrul de Externe francez, a declarat : “Suntem devotati respectarii regulilor democratice si constitutionale. Cerem restabilirea ordinii si organizarea alegerilor care, desi au fost programate pentru luna aprilie, trebuie sa se desfasoare cat mai repede posibil”. Mai mult decat atat, Alain Juppé a adaugat ca Franta a suspendat cooperarea cu Mali, dar ca isi mentine ajutorul umanitar pentru populatie si participa in continuare la lupta impotriva terorismului.

Uniunea Europeana a condamnat si ea evenimentele din Mali. Conform sefului diplomatiei UE, Catherine Ashton, ” in aceasta perioada cruciala pentru Mali, marcata de revolte in regiunile din nordul tarii, este nevoie ca toate partidele sa dea dovada de responsabilitate si prudenta, astfel incat sa asigure respectarea dreptului la viata, al libertatilor fundamentale si al integritatii “.

Presedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, a reactionat si el, reamintind de ” politica de toleranta zero a Africii pentru orice schimbare anticontitutionala si respingerea oricarei actiuni violente de luare a puterii”.

Ekmeleddin Ihsanoglu, presedintele Organizatiei de Cooperare Islamica (OCI), s-a aratat profund afectat de lovitura de stat si a cerut revenirea rapida la democratie in Mali, tara membra a OCI.

Algeria a dezaprobat cu fermitate lovitura de stat,  exprimandu-si preocuparea fata de aceasta situatie. Cele doua tari, Algeria si Mali, au o colaborat pana acum impotriva violentelor din Sahel. Nigeria si Africa de Sud au reactionat si ele, cerand eliberarea ofiterilor si a politicienilor.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Stop Fundamentalism

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.