Alerta: Coreea de Nord a bombardat o insula din Coreea de Sud

Scris de

In urma cu putin timp, artileria din Coreea de Nord a deschis focul asupra unei insule, Yeonpyeong, care apartine Coreei de Sud. Circa 60 -70 de cladiri au fost distruse iar populatia a fost evacuata. Ca raspuns, armata sud-coreeana a deschis focul asupra pozitiilor nordicilor. De asemenea, un avion de vanatoare a fost trimis pentru a neutraliza artileria inamica care a deschis focul (Coreea de Sud spune ca avionul nu ar fi atacat, de fapt, nicio tinta, fiind ridicat in aer doar in semn de avertisment). Patru soldati sud-coreeni au fost raniti. De cealalta parte nu se cunosc victimele.

Insula atacata se afla intr-o zona maritima disputata de cele doua state. Nu se stie care este motivul pentru care Coreea de Nord a deschis focul.

Tot anul acesta, un distrugator sud-coreean, Cheonan, a fost scufundat de nord-coreeni si 46 de marinari au murit.

Ilustratie STRATFOR a zonei de conflict:

UPDATE 1: Unul dintre soldatii sud-coreeni raniti a murit, la fel si doi civili. Se pare ca in aer sunt mai multe avioane de vanatoare F-16 sud-coreene.

Circa 1.600 de civili traiesc pe insula si majoritatea sunt pescari. Pe Yeonpyeong au fost construite buncare speciale, in eventualitatea unui astfel de atac.

UPDATE 2: Motivul atacului, potrivit CNN: exercitiile militare facute saptamana trecuta de Coreea de Sud in apele insulei.

UPDATE 3: Potrivit informatiilor Business Insider, Coreea de Nord are cea mai mare forta de artilerie din lume. Tunurile si rachetele sale pot lovi cu usurinta capitala Coreei de Sud, Seul, aflata la numai 56 de kilometri de granita.

UPDATE 4: Coreea de Sud avertizeaza Coreea de Nord ca va raspunde violent la orice noua provocare. Un razboi nu este insa dorit de administratia de la Seul deoarece, pe fondul crizei mondiale, ar putea distruge economia tarii, care pana acum a mers foarte bine.

UPDATE 5: Rusia indeamna ambele parti sa mentina pacea. SUA a condamnat actiunea nord-coreenilor iar Japonia, care a catalogat atacul ca fiind “de neuitat” si “condamnabil”, este pregatita pentru orice. China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, face de asemenea un apel la stabilitate.

UPDATE 6: Inca un soldat sud-coreean a murit iar 17 civili sunt raniti.

UPDATE 7: Daca noua facilitate de imbogatire a uraniului, vazuta recent de un cercetator in Coreea de Nord, este operationala, statul asiatic ar putea produce doua bombe nucleare pe an, sustine analistul Siegrfied Hecker.

Balanta militara – BBC News:


In cazul unei confruntari armate, victoria i-ar reveni, aproape sigur, Coreei de Sud. Desi fortele din nord sunt superioare ca numar, majoritatea echipamentelor (tancuri, avioane) sunt depasite din punct de vedere tehnologic. Singurul mare pericol, si demn de luat in seama, il reprezinta rachetele balistice cu focoase nucleare pe care se presupune ca regimul comunist din Coreea de Nord le detine.

Sursa: CNBC
Sursa foto: New York Times

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.