Croatia ar putea adera la UE in 2013

Scris de

Comisia Europeana a dat unda verde aderarii Croatiei la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013. Astfel, Croatia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene si a doua tara din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care a aderat la UE. Alte doua tari ale fostei federatii, Muntenegru si Macedonia, sunt in prezent candidate la aderare.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca drumul de a deveni stat membru al Uniunii Europene este deschis pentru Croatia daca propunerea Comisiei va fi avizata si de celelalte 27 de state membre la summit-ul din 23-24 iunie.

Negocierile pentru aderarea la UE a Croatiei au durat mai mult timp din cauza reformelor cerute de Bruxelles in domeniul justitiei, al luptei impotriva coruptiei, dar si din cauza crimelor de razboi si a cooperarii cu Tribunalul Penal International in cazurile privind fosta Iugoslavie.

Problemele juridice sunt considerate a fi deosebit de sensibile, pentru ca ultimele tari care s-au alaturat Uniunii Europene in 2007, Bulgaria si Romania, nu au respectat standardele depline ale UE din acest domeniu. Astfel, s-a impus un mecanism de monitorizare pentru a face fata deficientelor.

Croatia a depus cerere de aderare la Uniunea Europeana in 2003, iar Comisia Europeana i-a oferit statutul oficial de candidata la inceputul lui 2004. In 2005 au inceput negocierile oficiale.

Autor: Nicoleta Lazar

Sursa: BBC
Sursa foto: Europa

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.