Elvetia voteaza impotriva energiei nucleare

Scris de

cialis uk

height=”300″ />Dezastrul de la centralele Fukushima i-a speriat intr-atat pe elvetieni incat guvernul a decis sa se “descotoroseasca” complet de sursele de energie nucleara. In prezent, energia electrica a tarii este asigurata in proportie de 40% de centralele nucleare. Potrivit unui anunt oficial, cele cinci reactoare nucleare ale Elvetiei ar trebui inlocuite pana sa ajunga la sfarsitul perioadei lor de functionare, care expira intre 2019 si 2034.

“Centralele nucleare existente vor fi inchise la sfarsitul termenului de operabilitate, fara sa fie inlocuite de altele noi”, anunta guvernul elevetian intr-un comunicat.

Cu toate ca autoritatile elvetiene afirma ca aceasta masura este sustenabila din punct de vedere economic si tehnic posibila, cei care fac profit din aprovizionarea tarii cu energie nucleara ii contrazic.

Cele mai importante companii furnizoare de energie nucleara din Elvetia, Axpo Holding AG si BKW FMB AG, sustin ca daca centralele vechi nu vor fi inlocuite, tara va deveni dependenta de import de energie. Grupul industrial Swissme, care detine peste 1000 de companii de utilaje si inginerie electrica, spune despre decizia guvernului ca “este indoielnica si ca nu exista o alternativa viabila pentru energia electrica”.

Anuntul guvernului elvetian vine la cateva zile dupa cel mai mare protest anti-nuclear din ultimii 25 de ani, la care au participat peste 25.000 de oameni. Acestia au amintit de explozia de la Fukushima, dar si despre lipsa unei instalatii de depozitare a combustibilului utilizat.

Decizia finala asupra inchiderii centralelor de energie va fi luata la sfarsitul lunii, iar proiectul legislativ va intra in dezbatere in Parlament pe 8 iunie. De asemenea, oficialii guvernului anunta ca este posibil sa fie organizat un referendum pe aceasta tema.

Autor: Oana Mihalache

Sursa: Allvoices
Sursa foto: Nucleartourist

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.