Gesturile lui Sarkozy, apanajul mincinosului

Scris de

Psihologii, semiologii si expertii in limbajul corporal examineaza comportamentul lui Nicolas Sarkozy, mimica incredibila si complexul gestual in care acesta se inscrie. Chipul similar cu cel al unui mare actor de cinema, comparat chiar cu Louis de Funes, denota in fond micro-expresii triste, ingrijoratoare, in timp ce mimica pare sa denote amenintare si dispret. Expertii in comunicarea nonverbala converg intr-un punct : gestica joaca un rol important si poate influenta intentiile de vot!

Potrivit semiologului Stephen Bunard, candidatul UMP apartine familiei expresivilor – spranceana dreapta ridicata pentru a indeparta interlocutorul sau un context anume, aratatorul ridicat pentru a acuza, umerii adesea agitati. Miscarea umerilor sugereaza vointa de a performa, dorinta de a fi la inaltime. In timp ce miscarea umarului stang sugereaza performanta insotita de un mic deficit personal, deplasarea lenta a umarului stang simbolizeaza ambitia.  Impunerea controlului acestori ticuri nervoase, reprezinta o ineptie contra-productiva, adauga expertul limbajului corporal. Insa, in ochii opiniei publice, aceasta configuratie de gesturi si mimica ar putea fi perceputa ca un apanaj al mincinosului, iar fabricarea de gesturi ar echivala cu fabricarea minciunilor.

Parerea  lui Bunard este intr-o cheie pozitiva, Sarkozy pare sa se incadreze in linia politicienilor sinceri, in timp ce rivalii sai, Le Pen si Melenchon se regasesc in « cultura controlului ». Inca un element-cheie la Sarkozy, este postura intelectuala si inclinatia spre pedagogie, atunci cand vorbeste despre criza. Palmele sunt lipite, degetele indepartate si dirijate spre interlocutorii, intarindu-si pozitia : “va voi spune totul”, “nu am nimic de ascuns”. Apoi, clipirea ochiului stang sugereaza o emotie negativa, mancarimile din zona nasului dau de inteles un dezacord puternic.

Un alt specialist in comuicarea nonverbala, Rene Zayan  observa la Sarkozy, pierderea rapida a controlului, in loc sa lase impresia ca este un politician calm, destins, receptiv.  Nervozitatea este evidentiata prin miscarea constanta a bustului si varietatea de gesturi facute cu mainile in timpul discursurilor. Unul din gesturile frecvente ale lui Sarkozy este acela de a tine un stilou in mana, fapt ce ilustreaza o eroare de comuncare, ce lasa sa se exprime implicit stereotipia si anxietatea, explica Zayan.

Un alt semiolog, Rabah Aiouaz adauga inca o explicatie privind mobilitatea mainilor lui Sarkozy : “La Sarkozy, mana dreapta se misca mai mult decat cea stanga. Astfel, partea stanga a creierului, emisfera controlului si a stapanirii, este cea care domina”. Aiouaz sesizeaza gesturi care pot fi percepute ca fiind autoritare, cum ar fi de exemplu, inclinarea capului spre dreapta. Inclinarea pe partea stanga semnaleaza inclinatia catre supunere si docilitate.

Psihologul Joseph Messinger a consacrat o carte acestui subiect – “La Sarko Attitude. Les gestes qui le trahissent “ (Atitudinea Sarko. Gesturile care il tradeaza ). Parerile sale sunt mai transante, afirmand ca “limbajul gesturilor lui Sarkozy exprima adeseori contrariul promisiunilor facute francezilor”. Acesta sustine ca limbajul nonverbal  te invata sa citesti starea emotionala a interlocutorului, dar si posibilitatea de a deveni mai putin manipulabil, fiind atent la intentiile reale.

Messinger se concentreaza asupra catorva gesturi relevante la Sarkozy. Degetul aratator indreptat catre interlocutor, simbolizeaza invinovatirea  si profilul parental al supraeului, precum si ideea ca aratatorul este degetul otravit ce pregatea medicamentele in timpul Evului Mediu.  Un alt semn amenintator la Sarkozy, este oferit de dintii de jos atunci cand acesta rade. Iar ridicarea palmelor in fata,  vizeaza dorinta de a impune o limita si gestul de a-si apara teritoriul. Atingerea sprancenei da de inteles ca e un spirit creativ.

Prin prisma acestor gesturi, Sarkozy este profilat in mai multe perspective. Este vazut ca un trisor prin gestul de a-si intoarce degetele spre el, incercand sa spuna o stire falsa, precum un adevar pur. Ca si posibil indragostit,  in ceea ce priveste chestiunea dintre Carla si “Sarkompatibilitate”, psihologul observa atitudini pragmatice la acestia. Gestul de a face un cerc digital, foarte frecvent la politicienii aflati la putere, sugereaza tipul care simuleaza, chiar impostorul. In ipostaza omului calculat, Sarkozy este infatisat precum un clovn, atrage privirile celorlalti si apoi, detureaza atentia pentru a-si putea plasa pionii. Tendinta de a-si tine pumnul pe mana stanga devoaleaza un tip impulsiv, cu un puternic temperament emotional, coleric, ce detesta sa fie contrazis.

Sursa: Les echos
Sursa foto: Lesc echos

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Cata psihologie pentru a descrie un mincinos notoriu dovedit.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.