IBM si Intel, prinse in capcana datoriilor europene

Scris de

International Business Machines – intaiul furnizor de servicii software din lume – si Intel, cel mai mare producator mondial de semiconductori, incep sa fie afectate de criza europeana a datoriilor si reducerile de achizitii din Uniunea Europeana.

Veniturile IBM au urcat doar cu 0,3% pana la 24,7 miliarde de dolari, in vreme ce in cazul Intel cresterea a fost de doar 0,5%, pana la 12,9 miliarde de dolari. Pentru ambii giganti aceasta este cea mai mica crestere de la cel de-al treilea trimestru din 2009, cand intreaga economie mondiala se afla in criza si abia isi revenea din soc.
Cele doua companii se reorienteaza spre economiile aflate in curs de dezvoltare, pentru a compensa incetinirea declansata de criza europeana a datoriilor. Astfel, veniturile IBM din zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa au scazut cu 2%. Concomitent, euro a terminat primul trimestru la 1,31 dolari, in scadere cu 4,2%, din cauza problemelor fiscale ale Greciei, Spaniei, Italiei si Portugaliei. Asta inseamna ca banii castigati de firma in UE valoreaza mai putin atunci cand sunt transformati in dolari.
Cu toate acestea profiturile postate de cele doua companii sunt mai mari. Profitul net al IBM a fost de 3,07 miliarde de dolari, in crestere fata de cele 2,86 miliarde de dolari de anul trecut din vremea asta.

Intel e afectat de scaderea popularitatii calculatoarelor in dauna iPad si a smartphone-urilor cu cipuri ARM, la care se adauga incetinirea achizitiilor publice ale guvernelor europene. Profitul net a scazut cu 13%, pana la 2,7 miliarde de dolari, afectat si de deschiderea de noi fabrici pentru procesoarele Ivy Bridge, realizate in procesul de 22 de nanomeri. Costurile sunt mari la inceput dar vor scadea pe masura ce creste productia. Cipurile Ivy Bridge contin noua tehnologie Tri-Gate pentru tranzistori. Intel estimeaza reluarea cererii din acest trimestru si prevede venituri de 13,6 miliarde de dolari.

Primul smartphone Intel

Colosul a mai anuntat ca primele smartphone-uri Android cu procesoare Intel Atom de 1,6 GHz vor fi disponibile de la finele acestei saptamani. Acestea sunt Xolo Lava, din India. La Barcelona Intel a anuntat parteneriate si cu Lenovo, Motorola, ZTE Corp si Orange.

Ulterior anuntului actiunile IBM au scazut cu 3,5% pe bursa de la New York, cea mai mare scadere din 18 octombrie incoace. La Intel, scaderea a fost de doar 1,8%.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: The Telegraph

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.