Imprumutul care “nu costa un leut”

Scris de

Iata ca Boc cel mic a ajuns profetul cel mare al Romaniei. L-a antrenat atunci cand a facut profetia si pe Ionut “gura de aur” in explicatii, numa ca eu, magar, n-am inteles ce voiau sa zica oamenii astia facuti numai din creier. Acum am inteles, si va zic si voua.

Boc cel mic cu creier mare se referea la viitor. El nu vorbea atunci de imprumutul de la FMI ci de imprumutul care urma sa vina si a si venit acum de la populatie. Guvernul Basescu va face asadar un imprumut care nu costa intr-adevar “un leut”. Imprumutul va fi luat de la populatie, prin salarii scazute sau taxe ridicate, in cel mai rau caz ambele.

Ca acest inprumut nu va fi inapoiat niciodata populatiei este clar ca lumina zilei. Ceea ce ramane insa ca intotdeauna in intuneric in Romania, este locul unde va fi plasat. Cu oameni de talia lui Videanu&Comp. eu nu vad bine nici felul in care se va intrebuinta pielea trasa de pe populatie. Baietii lu’ mosu, astia sunt tot aia care au fost si inainte de ’89, hainele sunt altele. Ca atare, chiar si intr-un stat de nedrept ca Roamnia, creat de acesti oameni fara scrupule, sacrificiile pe care le cere guvernul nu se vor putea face fara increderea populatie.

Intrebarea care se pune este asadar urmatoarea: Cine si cum va mai putea avea incredere in aceste gunoaie? Cum sa-l mai crezi pe cel ce te-a mintit zilnic, in timp ce iti fura si chilotii? Din cate observ eu oamenii incep totusi sa se trezeasca. E cam greu sa explici profesorilor si celorlalte categorii sociale cum ca, cresterile de salariu vanturate cu ocazia alegerilor sunt de fapt scaderi de 25%. Observa cat de clar se profileaza acum efectul minciunii si al furtului, subiect dezbatut pana la durere pe aceasta pagina. Observa cum, Isarescu, omul sistemului, neglijeaza si el realitatea inconjuratoare, fiind orbit de cifre si definitii keynesiene. Acest fel de abordare duce in momentul de fata tara si mai in jos pe tobogan.

V-ati obisnuit probabil cu faptul ca eu nu speculez. Incerc sa analizez lucruri stiute, un deziderat care nu e usor de realizat in Romania zvonurilor. Ca sa nu ma abat de la acest obicei, voi incerca sa analizez urmarile programului de “depielire” a populatiei din toate unghiurile posibile.

1. Cresterea taxelor
Un TVA ridicat, precum si o ridicare a cotei unice, da in cap celor multi si nicidecum hotilor. In timp ce un pensionar sau un angajat isi va vedea venitul stirbit serios, venitul domnului Videanu va simti o intepatura facuta cu un fir de par. L-ati vazut probabil cat de guraliv si dornic de reforme a devenit de vreo doua zile, acest om lipsit total de orice caracter.

O prima constatare este asadar lovitura pe care masura amintita o va da celor multi lasandu-i pe cei putini sa se balaceasca. Ce efect ar putea sa aiba atunci masura de care vorbim asupra economiei? Frana cu ambele picioare, asa cum am mai spus.

Are atunci ridicarea taxelor vreun sens sau vreun efect benefic?
Raspuns: Categoric nu! Are, dimpotriva, un efect malefic!

Cu un guvern alcatuit din hoti mincinosi si incompetenti, avem vreo certitudine ca acesti bani vor fi gestionati in folosul tuturor si nu din nou in folosul domnilor Videni? Categoric nu! Merita atunci discutata aceasta varianta ca un izvor de crestere a veniturilor statului? Categoric nu!

2 Scaderea salariilor si concedierile
Scaderea salariilor la bugetari si pensionari va pune pe cei din sectorul privat in extaz, conform principiului mioritic “asa va trebuie”. Masura va lasa din nou o gaura, dar numai in buzunarul bugetarilor, deci o parte a populatiei, cei din sectorul privat vor ramane neafectati. Si in acest caz veniturile domnilor Videni vor fi afecate marginal, mai ales ca acestia din urma nu si-au facut averile imense din salariile de bugetar.

Sa vedem acum ce efect vor putea sa aiba aceste masuri asupra bugetului de stat si a economiei? Asupra economiei propriu-zise nu vor avea un efect prea drastic, consumul nefiind, dupa parerea mea, un motor economic viabil. Din punct de vedere al bugetului de stat si al eficientei, masurile ar putea avea efecte benefice. Asta in caz ca se vor concedia si noua directori din cei 10 de la Aqaserv din Tg-Mures si alte intreprinderi, pline de paraziti clientelari.

In cazul in care concedierile nu se vor limita doar la personalul parazitar, ci se vor extinde si la cel necesar, sa nu uitam ca suntem in Romania, efectele nu vor putea fi cele scontate. Oricum, o alta intrebare isi gaseste bine locul in acest context:

Este corect sa concediez bugetari pe timp de criza?
Raspunsul la aceasta intrebare este, fara echivoc, da!

Concedierea parazitilor este o masura oportuna in orice mediu si in orice moment. Concluzia pe care o tragem din aplicarea masurilor discutate in acest paragraf ar putea fi urmatoarea: efecte negative neinsemnate asupra economiei propriu-zise, o crestere a veniturilor la stat si o echilibrare a deficitului bugetar, reducerea unui aparat birocratic parazitar, care a bagat pana acum bete in roate economiei in loc sa o unga.

Repet intrebarea pusa anterior si in cazul de fata: Exista vreo certitudine ca banii colectati nu vor ajunje in buzunarele domnilor Videni, intr-o tara cu guvernul format din hoti, mincinosi si incompetenti?
Raspunsul este categoric nu! Atunci ce e de facut? Trebuie scosi la iveala politicienii responsabili, aia doi, trei care exista. Masuri imediate aplicate de acestia pentru a-si demonstra credibilitatea si eliminarea totala a minciunilor porcesti de pana acum. Antrenarea populatie in aceste masuri prin aplicarea unui program de austeritate politicului, ca exemplu pozitiv.

In caz ca acest lucru nu se va face, ultima cale care a fost descrisa ca una benefica se va transforma intr-una fara nici un sens. Ca analiza expusa sa fie completa si pornind de la faptul ca traim in Romania unde nimic nu este cert pana nu-ti cade tavanul in cap, mai avem inca o alternativa. Alternativa in care concedierile, reducerile de salarii, marirea taxelor se vor aplica ca un pachet unitar. Hai, copiii lu’ mosu, la treaba! Trageti voi concluzii, dar inainte de a fugi toti din tara.

Concluzia mea finala: Orice s-ar face acum nu va scoate tara din criza. Masurile de diminuare a cheltuelilor bugetare sunt totusi imperative pentru ca tara sa nu intre in incapacitate de plata, “faliment”.

In numele adevarului, orice guvern ar fi avut de furca in conditiile actuale, cu precadere unul de genul celui pe care il avem. Sa nu uitam ca ceea ce se intampla este totusi un fenomen global, un fenomen extins pe scara mondiala. Intreaga lume va trebui sa se trezeasca din cosmarul creditarilor inbecile si al keynesianismului fara cap, secondat de hotii si masinari financiare. Suntem la rascruce de drumuri, dar Romania nu va putea renaste doar pe cont propriu. Asta chiar in cazul in care globalizarea va deveni un termen istoric.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.