Londra a dus un razboi secret al petrolului in Libia

Scris de

Marea Britanie a creat, in luna aprilie a acestui an,  o celula secreta cu rolul de a impiedica aprovizionarea cu petrol a fortelor pro-Gaddafi, conform jurnalistilor de la publicatia franceza Le Figaro, care au confirmat zvonurile despre acest subiect. Aceasta celula viza si stabilirea unor circuite de alimentare cu carburant a rebelilor.

Echipa  se afla sub conducerea ministrului Dezvoltarii internationale, Alan Ducan, si era alcatuita din opt persoane. Acestia erau membri ai Biroului de Externe, din cadrul Ministerului Apararii si beneficiau de ajutorul serviciilor secrete .

Crearea acestei celule a fost aprobata de primul-ministru britanic, David Cameron. Decizia a fost luata dupa ce sanctiunile internationale au penalizat mai mult rebelii, in conditiile in care regimul Gaddafi facea contrabanda cu importul de petrol. Printre masurile luate de Londra se numara blocarea porturilor libiene si controlarea cailor utilizate pentru importul ilegal de petrol.

In total, operatiunea a reusit sa blocheze 90% din rezervele petroliere ale regimului Gaddafi si sa faciliteze misiunea rebelilor.

In paralel cu eforturile militare si diplomatice, aceasta presiune economica a dus la caderea regimului. Guvernul britanic reafirma rolul petrolului ca arma neletala, considerand-o mult mai eficienta si mai putin daunatoare , in comparatie cu bombele.

Londra se pregateste acum sa trimita la fata locului o echipa de reprezentanti comerciali. Inainte de declansarea conflictului, Libia, a 17-a producatoare de petrol la nivel mondial, producea pana la 1,8 milioane de barili pe zi.

 

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Inthenews

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.