Ipotecile toxice bantuie din nou gigantii bancari americani

Scris de

Autoritatile americane de reglementare in domeniul ipotecar au dat in judecata 17 banci care au vandut leviatanilor Fannie Mae si Freddie Mac produse financiare garantate imobiliar in valoare de 200 de miliarde de dolari.

Procesele sunt ultima salva trasa impotriva bancilor care au pacalit clientii in timpul boom-ului imobiliar. Plangerile au fost depuse imediat dupa inchiderea burselor de la New York vineri.
Procesele ar putea ingreuna revenirea pietei imobiliare din SUA, adaugand noi incertitudini pentru economia americana.
Administratia Obama, Federal Reserve si alte autoritati de reglementare – precum Securities and Exchange Commission (SEC – care se ocupa de pietele de capital) au fost acuzate ca au fost prea moi cu bancile, care au beneficiat de un pachet de salvare de 700 de miliarde de dolari imediat dupa colapsul Lehman Brothers.

Mare parte din bani deja au fost platiti inapoi, dar pachetele de salvare pentru Fannie si Freddie deja au costat contribuabilii 153 de miliarde de dolari iar guvernul federal estimeaza costul total la 363 miliarde de dolari pana in 2013.

In cazul Bank of America, autoritatile reclama ca Fannie si Freddie au cumparat ipoteci riscante in valoare de 57 de miliarde de dolari de la doua companii pe care gigantul le-a achizitionat: Merrill Lynch si Countrywide Financial.
Guvernul nu a citat pagubele totale pe care vrea sa le recupereze, dar un caz similar adus ininstanta in luna iulie impotriva UBS de Federal Housing Finance Agency (FHFA – reglementatorul pietei imobiliare) incearca sa recupereze 900 de milioane de dolari pierdere la produse financiare in valoare de 4,5 miliarde de dolari. Un procent similar adus impotriva Bank of America ar costa 10 miliarde de dolari, exact cat cere inapoi si AIG de la colosul bancar.

“Si se jura ca nu fura…”

Bancile spun ca Fannie si Freddie era investitori sofisticati si ca ar fi trebuit sa stie ca ipotecile nu vin fara risc si ca pagubele n-au fost facute de reprezentarea gresita a capacitatii de plata a clientilor (minciuna sfruntata -nr) ci de dificultatile pietei imobiliare.

Si alte banci au asamblat produse legate de piata ipotecare: JPMorgan Chase a vandut de 33 de miliarde, Goldman Sachs de 11 miliarde de dolari iar Morgan Stanley 10 miliarde de dolari. Alte banci trimise in instanta sunt Citigroup si Wells Fargo, a treia si a patra dupa active, sau Ally Financial – fosta GMAC.
Dintre bancile straine, Royal Bank of Scotland a vandut ipoteci de 30,4 miliarde de dolari, Deutsche Bank de 14,2 miliarde iar Credit Suisse de 14,1 billion.

“…si-au fost prinsi cu banu’n gura”

Toate au fost date in judecata vineri. Dar ce s-a intamplat in realitate? Pai bancile au dat credite subprime catre clienti care nu si le permiteau. Au minat profiturile apoi au luat creditele cu pricina si le-au impachetat in produse de “export”, pe care le-au vandut catre Fannie Mae si Freddie Mac.

Iar unii nu s-au multumit ca au facut asa bani. In procesul impotriva Goldman Sachs se spune ca banca “a dus frauda mai departe, incercand sa profite de pe urma cunostintelor”. Adica a pariat impotriva a ceea ce vanduse.

Sursa: New York Times
Sursa foto: articlesofinterest-kelley.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.