Marocul va avea o constitutie noua

Scris de

Regele Marocului,<

cheap generic levitra

strong> Mohamed al VI-lea, a anuntat vineri, 17 iunie, ca mult asteptata reforma constitutionala se va produce. Modificarile prevazute de noua Constitutie privesc diminuarea puterilor suveranului si largirea prerogativelor primului-ministru. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie validat printr-un referendum care va fi organizat pe data de 1 iulie.

Proiectul propus mentioneaza limitarea dreptului suveranului de a interveni in calitatea sa de “comandant al credinciosilor”. In noua Constitutie, va fi precizat faptul ca regele isi va exercita acest drept doar in cazul problemelor religioase. Regele isi pierde si puterea de a divolva Parlamentul, in favoarea primului-ministru.

Cat despre primul-ministru, acesta dobandeste prerogative noi. El va deveni presedintele Guvernului, fiind desemnat de partidul care va castiga alegerile legislative. Politica tarii va fi dezbatuta in fiecare vineri de Consiliul guvernamental, in absenta regelui. Pana acum, doar Consiliul de ministri prezidat de rege avea puterea de a decide politica tarii.

Politologul Jean-Noël Ferrié afirma ca ” noua constitutie va fi foarte liberala si democratica “. Ea va cuprinde drepturi noi, va sustine necesitatea crearii unei Curti Constitutionale si va mentiona principiul egalitatii intre sexe.

Noua Constitutie apare dupa ce, in februarie 2011, inspirati de evenimentele din Tunisia si Egipt, marocanii au iesit in strada intr-o manifestatie pacifista pentru a cere diminuarea puterilor suveranului.

 

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Maghrebinfo

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.