ONU a fost invitata sa sustina tranzitia libiana

Scris de

Marea Britanie a prezentat Consiliului de Securitate o rezolutie ce propune inceperea tranzitiei Libiei la democratie. Europenii si americanii spera ca rezolutia sa fie adoptata cat mai curand, mai ales ca se bazeaza si pe sprijinul Rusiei si al Chinei.

Rezolutia prevede “dezghetarea” progresiva a bunurilor si capitalurilor anumitor persoane si institutii, in special cele ale Companiei Petroliere Nationale si cele ale grupului petrolier Zueitina. Ea prevede, de asemenea, trimiterea unei misiuni a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) la Tripoli si Benghazi si, totodata, ridicarea embargoului asupra armelor usoare pentru a proteja noile autoritati libiene.

Rusii isi doresc anularea zonei de excludere aeriana, care a permis bombardamentele NATO din martie. Pentru moment, textul prevede doar o ridicare partiala a acestei zone, invocand importanta protejarii civililor. La cererea Consiliului National de Tranzitie, compania aeriana Libyan Airlines va fi autorizata sa-si reia cursele.

Noua misiune a ONU va media reconcilierea nationala si dialogul politic, lunile urmatoare anuntandu-se “haotice”. Pentagonul se teme ca islamistii si gruparea al-Quida vor profita de dezorganizarea actuala pentru a-si stabili celule in tara.

Una dintre prioritatile ONU va fi sa ajute noile autoritati libiene sa organizeze alegerile. Cei mai optimisti spera la un scrutin in urmatoarele opt luni, ceea ce va fi o adevarata provocare, dat fiind faptul ca in Libia nu s-au mai organizat alegeri electorale in ultimii 42 de ani, timp in care Muammar Gaddafi a detinut puterea.

Autor: Oana Barbu

 

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: DonneTonAvis

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.