ONU: Palestina vrea sa fie un “membru cu drepturi depline”

Scris de

Mahmoud AbbasPresedintele palestinian Mahmoud Abbas a anuntat oficial ca va merge saptamana viitoare la sediul Natiunilor Unite, in New York, pentru a solicita recunoasterea Palestinei ca “membru cu drepturi depline”, al organizatiei mondiale.

Premierul israelian Benyamin Netanyahou va merge si el in New York pentru a incerca sa isi mobilizeze aliatii impotriva acestei initiative, in timp ce ministrul Afacerilor Externe, “soimul” Avigdor Lieberman, a declarat ca o recunoastere a Palestinei ar avea “consecinte grave”.

Israelul beneficiaza de spirijinul american, dar nu si de cel al europenilor care au pareri impartite (Germania, Tarile de Jos, Republica Ceha si Polonia se opun recunoasterii Palestinei).

Intr-un discurs in fata partidului sau Fatah din Ramallah, Mahmoud Abbas a aratat criticilor, ce-l acuza de a fi intr-un permanent compromis, ca nu se va da inapoi in pofida presiunilor la care a fost supus.

El a subliniat ca ocupatia nu va disparea cu recunoasterea eventuala a statului palestinian, dar termenii viitoarelor negocieri se vor schimba. Ca raspuns la criticile israelienilor, a afirmat ca nu va merge la New York  “pentru a retrage legitimitatea Israelului. Noi vom delegitima ocupatia, nu Israelul”.

Adunarea Generala sau Consiliul de securitate?

Ramane totusi un demers ambiguu: el a indicat ca va pronunta un discurs in fata Adunarii Generale, adica in fata celor 169 de state membre, apoi va solicita in scris secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa ceara recunoasterea Palestinei de catre Consiliul de securitate.

Exista o mare diferenta intre Adunarea Generala si Consiliul de securitate: acesta din urma nu cuprinde decat 15 membri, dintre care doar 5 permanenti (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia) ce au dreptul de veto. Acest indiciu arata ca Statele Unite isi vor execita dreptul de veto pentru a bloca recunoasterea Palestinei fara un acord prealabil cu Israelul.

Mahmoud Abbas va lua in considerare riscul unei confruntari diplomatice cu SUA, si va reveni fara sa fi promovat cauza palestiniana? Sau va accepta un compromis de ultim moment care ii va oferi un vot favorabil al Adunarii Generale, organ ONU ce nu are nicio forta de drept international, dar care va asigura reluarea negocierilor?

Un demers pasnic

Negocieri intense se deruleaza in culisele politice cu cateva zile inainte de debutul saptamanii diplomatice ONU, care aduna in mod traditional totii conducatorii lumii la New York.

In discursul sau, Mahmoud Abbas a incercat sa faca un apel catre palestinieni pentru a renunta la orice act de violenta in aceasta perioada: “Totul demersul nostru trebuie sa fie pasnic. Nu le dati ocazia pentru a ne spune nu”.

Acesta a facut apel de asemeni si la “Uniunea Nationala” a palestinienilor, o aluzie clara la incercarea de reconciliere intre miscarea sa, Fatah, si islamistii din Hamas care controleaza fasia Gaza din 2007. “E interesul nostru strategic”, a adaugat el.

Simbolic, Mahmoud Abbas si-a inscris vizita la sediul Natiunilor Unite in conformitate cu cea a predecesorului sau Yasser Arafat, in 1974. Presedintele a marturisit ca va veni la New York cu “o ramura de maslin in mana”, pentru a atrage aplauzele.

In 1974, seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, un tanar lider al unui grup armat, a putut sa se adreseze Adunarii Generale a ONU, folosind celebra formula “voi veni cu o ramura de maslin intr-o mana si cu arma soldatului in cealalta. Nu lasati sa cada ramura de maslin”.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: Rue89
Sursa foto: Imemc

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.