Petrolul, marul discordiei intre Sudan si Sudanul de Sud

Scris de

Sudanul e mai aproape de razboi decat de pace cu Sudanul de Sud, considera Omal el-Bechir. Presedintele sudanez a evocat la televiziunea nationala, vineri 3 februarie, deteriorarea climatului intre cele doua tari. Omologul sau din Sud, Salva Kiir, a reclamat negocierile cu vecinul sau, in special privind chestiunile petroliere. O serie de avertismente ilustreaza tensiunile crescande intre Khartoum si Juba.

Daca nu este un avertisment, atunci este o constatare pesimista facuta de Omar el-Bechir. Presedintele sudanez ridica posibilitatea unui razboi cu noul vecin din sud. Razboiul, mai aproape decat pacea, confirma el.

Sudanul nu este dusmanul nostru, a raspuns ministrul sud-sudanez al Informatiilor. Salva Kiir, presedintele nostru, doreste pacea, adaugand insa: “daca Omar el-Bechir vrea razboiul datorita resurselor noastre petroliere, asta-i alta treaba”.

Miza petrolului este marul discordiei intre cele doua tari. Ultimele discutii de la Addis-Adeba, in urma summit-ului Uniunii Africane au fost, de altfel, sortite esecului.

Ban Ki-moon a denuntat in ultimele zile, absenta unei vointe politice si a indemnat pe cei doi presedinti, Omar el-Bechir si Salva Kiir sa recurga la compromisurile necesare. Potrivit secretarului general al Natiunilor Unite, criza a atins un punct critic riscand sa devina o amenintare pentru pacea si securitatea regionala.

 

Autor invitat: Adriana Vilsan

Sursa: Rfi
Sursa foto: Rfi

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.