Razboinicul premiat cu Nobel pentru pace

Scris de

Barack ObamaAm gresit! Cand eram si lucram inca in Norvegia eram convins si incercam sa conving si pe altii de faptul ca Bush va ataca Iranul. Mi-am dat insa seama mai apoi ca Bush nu a reusit sa devina laureat al premiului Nobel pentru pace. In zilele noastre trebuie sa faci neaparat ceva destructiv pentru o decoratie. Penibilul ii urmareste parca si pe oamenii inteligenti care, obligati cumva de imprejurarile create, incep sa faca lucruri pe care nici ei nu le doresc.

L-am vazut pe Barak Obama intr-o asemenea situatie. Eram chiar atunci la lucru in Norvegia. Omul a avut totusi un discurs sincer, fiind incurcat vizibil de situatia bizara in care se afla. Nu e usor sa tii discurs la o ceremonie pentru pace, dupa ce ai mai trimis 30 000 de soldati in Afganistan. Obama avea dubii clare in privinta premiului primit, discursul lui reusind sa stoarca lacrimile sincere ale printesei Mete Marit.

Mete Marit nu plange ca Basescu, la comanda si din cauza ca ar vrea sa impresioneze pe cineva. Este o femeie simpla cu un copil din flori si care a avut probleme cu drogurile. In fata ei soarta a scos insa intr-o zi insorita un print. Femeia merita totusi tot respectul, il si are probabil de la toti cei care o cunosc. Casa regala a acceptat-o si ea fara discutii, fiul ei Marius fiind tratat de printul Hakon ca unul din sangele lui. Aceasta femeie a fost asadar realmente impresionata de discursul lui Obama. Il privea cu o admiratie pe care Obama o merita si dupa parerea mea. A fost probabil primul laureat al unui premiu de pace, care a indraznit sa le spuna lucrurilor pe nume. Lacrimile lui Mete Marit percum si sinceritatea lui Obama, nu schimba insa nimic.

Ne aflam intr-o lume ostila, bantuita de cea mai severa criza economica pe care omenirea a vazut-o vreodata. Asemenea situatii devin explozive prin definitie, asta chiar si fara existenta unor tari precum Iranul, care vine acum sa toarne benzina pe foc. Straduintele depuse de Teheran, in sensul dezvoltarii unui program nuclear, erau cunoscute. Realitatea ca ele tineau in exclusivitate de dezvoltarea armamentului nuclear, era insa tinuta sub pres. Iata insa un semnal de alarma si inca nu de oriunde ci din partea Rusiei.

Personal iau foarte in serios aceast semnal, Rusia fiind o tara cu profil temperat atunci cand e vorba de presupuse amenintari venite din Orientul Mijlociu. Afirmatia pe care o gasiti aci, in caz ca este adevarata, devine socanta. Poate nu pentru oricine, dar pentru mine in orice caz. Parca tot eu eram acela care ma temeam de izbucnirea unui razboi in timpul actualei depresiuni.
Cine ma cunoaste stie ca nu sunt fatalist. Stirile aparute despre Iran, inclusiv in presa straina, nu ma linistesc insa deloc.

Sursa: Renne
Sursa foto: Google Images

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.