Razboiul din Afganistan depaseste pragul de 10 ani

Scris de

generic levitra

nne.ro/wp-content/uploads/Un-elicopter-al-fortelor-speciale-la-Marjah-in-februarie-2010-150×150.jpg” alt=”” width=”150″ height=”150″ />Zece ani. Afganistanul depaseste vineri pragul unui deceniu de conflict, in urma invaziei generate de SUA, care a condus la inlaturarea talibanilor de la putere, in octombrie 2001. Cu timpul, operatiunea a capatat o imagine pestrita pentru occidentali. Niciun eveniment aparte nu este prevazut pentru a marca aceasta aniversare, decat manifestari anti-occidentale si anti-NATO ce ar putea sa se petreaca in mai multe orase dupa rugaciunea de vineri.

O prima reuniune a avut deja loc joi la Kabul, unde circa 200 de persoane au reclamat indepartarea trupelor NATO si au denuntat victimele civile ale operatiunilor militare.

Securitatea va fi intarita in capitala in urma mai multor atacuri sangeroase care au subliniat fragilitatea guvernului afgan dirijat de Harnid Karzai. “Vor fi mai multe masuri de securitate si baraje de control. Politia va fi in alerta”, a explicat un responsabil al serviciilor secrete afgane, sub anonimat.

Conflicte sangeroase

In septembrie, fostul presedinte Burhanuddin Rabbani, insarcinat cu negocierea pacii cu talibanii, a fost ucis la Kabul de un sinucigas, prezentandu-se ca un emisar taliban. Acest asasinat indeparteaza perspectivele de pace deja ipotetice. Pana acum, talibanii au refuzat negocierea cu guvernul, intrucat soldatii straini nu vor parasi tara.

In restul tarii minate de razboi, NATO si fortele afgane ar trebui sa preia trupele occidentale la sfarsitul lui 2014, sustinandu-si operatiunile impotriva unei revolte care a castigat teren in ultimii ani.

Insa viitoarea retragere occidentala deschide posibilitatea revenirii talibanilor la putere, o perspectiva ce inspaimanta populatia afgana. O alta parte a populatiei, ostenita de conflictele sangeroase, reclama inainte de toate pacea, pe care putini si-o imagineaza ca fiind posibila fara un acord cu talibanii care par a se bucura de o pozitie relativ puternica.

Furie si dezaprobare

Opinia publica occidentala considera ca mlastina afgana nu inceteaza sa suscite furie si dezaprobare. In Marea Britanie, seful statului major al armatei, David Richards, a recunoscut joi ca “a pierdut batalia cu opinia publica”. Majoritatea britanicilor se pronunta in favoarea retragerii imediate a celor 9.500 de soldati.

Conform unui sondaj, 71% dintre englezi considera ca e imposibila o victorie in razboiul din Afganistan. In urma unui sondaj precedent desfasurat in iunie, 60% dintre englezi s-au exprimat in acest sens. In timp ce Regatul Unit trebuie sa repatrieze pana in 2014 totalitatea trupelor militare desfasurate in Afganistan, 57% dintre englezi doresc retragerea imediata, 26% se opun, in timp ce 48% voiau acest lucru in iunie.

“Daca amintim publicului britanic de ce suntem noi acolo, adica pentru securitatea nationala, si necesitatea de a impiedica ce se intampla in alte parti ale lumii precum Somalia sau Yemen […], sunt sigur ca nu mai vor continua sa gandeasca asa”, a reactionat seful statului major. De la inceputul interventiei in Afganistan, in octombrie 2001, 382 de soldati englezi au fost ucisi, potrivit Ministerului Apararii.

“O intelegere superficiala a situatiei”

In Statele Unite, entuziasmul se indeparteaza pe masura ce timpul trece. Stanley McChrystal, fostul sef al ISAF (International Security Assistance Force) intre 2009 si 2010, marturisea joi ca aliatii “nu cunosteau si nu cunosc intotdeauna” cultura afgana. “Majoritatea dintre noi, inclusiv eu, avem o intelegere superficiala a situatiei si istoriei [afgane] si dispunem de o viziune foarte simplista asupra istoriei recente a acestei tari”. Mod usor mascat de a exprima scepticismul referitor la o eventuala victorie a aliatilor in Afganistan. Aproximativ 1.800 de soldati americani si-au pierdut viata in acest conflict.

Bombardat de armata americana incepand cu 7 octombrie 2011, in mai putin de o luna dupa atentatele de la 11 septembrie, regimul talibanilor aflat la putere din 1996 la Kabul a fost inlaturat in cateva saptamani.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Le Monde

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.