Succesul femeilor musulmane: trei laureate cu Nobel pentru Pace

Scris de

Premiul Nobel pentru Pace pe anul  2011 le-a fost acordat jurnalistei din Yemen Tawakkul Karman, presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf si activistei africane Leymah Gbowee, a anuntat Comitetul Nobel in cadrul ceremoniei de vineri, 7 octombrie.

Figura emblematica a revoltelor din Sanaa, jurnalista yemenita Tawakel Karman, este o activista inversunata pentru drepturile omului. Membra a miscarii Al-Islah, ea a creat si condus din 2005 organizatia  Jurnaliste fara Lanturi. “In conditii extrem de dificile, atat inaintea, cat si in timpul primaverii arabe, Tawakul Karman a jucat un rol principal in lupta pentru drepturile femeilor si pentru pace si democratie in Yemen”, a subliniat ieri presedintele Comitetului Nobel Norvegian, Thorbjoern Jagland. La 32 de ani si mama a trei copii, jurnalista  Karman este totusi o figura controversata in Yemen, reprosandu-i-se ca este mult prea radicala in lupta contra regimului. Ea a chemat la o “zi a furiei” pe 3 februarie, ca a revolutiei din Egipt. Anul aceste a fost arestata de trei ori in cursul protestelor din Piata Libertatii din Sanaa.

Presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, este prima femeie aleasa sef de stat pe continentul african. Sosita la putere intr-o tara devastata de 14 ani de razboi civil, in urma caruia au murit circa 250.000 de oameni, Doamna de Fier a Africii, Johnson Sirleaf, acum in varsta de 72 de ani, este “un simbol al noii Africi”. A studiat economia la Harvard, a lucrat la ONU si la Banca Mondiala, este bunica a opt nepoti si se afla in campanie electorala pentru cel de-al doilea mandat de presedinte.

Compatrioata ei, Leymah Gbowee, numita si “razboinica pentru pace”, a mobilizat si a organizat femeile din diverse etnii si religii, pentru a sfarsi razboiul indelungat din Liberia si pentru a asigura participarea femeilor la alegeri. Gbowee este la originea mai multor initiative pentru pace, indemnand femeile sa se roage pentru pacea globala, indiferent de religie. Printre metodele pe care le-a incurajat in randul liberienelor – si care a si avut succes- se numara “greva sexului”.

Nobel-ul pentru pace de anul acesta  a fost ravnit de un numar record de 241 de persoane si organizatii. Printre favoriti s-au numarat numerosi bloggeri, actori principali ai “primaverii arabe”. Facebook Girl, Israa Abdel-Fattah, a fost purtatorul de cuvant a protestatarilor din Tahrir in presa internationala si a infiintat un grup Facebook care militeaza contra inflatiei, coruptiei si brutalitatii politiei egiptene.

In cursa  pentru premiu s-a inscris si Lina Ben Mehnni, profesor de engleza la Universitatea din Tunis. Prin intermediul blogului sau, A Tunisian Girl, a facut publice acte de brutalitate ale politiei tunisiene si a jucat un rol central in Revolutia Iasomiei din ianuarie 2011 din Tunisia.

Un alt favorit la Nobel-ul pentru pace a fost si Wael Ghonim, un inginer IT din Egipt, fondator al unei pagini de Facebook la  care s-au abonat sute de mii de tineri si prin care se denunta brutalitatea politiei din Alexandria. Prin intermediul paginii, militantii s-au putut coordona si au putut organiza protestele care au condus la inlaturarea lui Hosni Mubarak.

O figura extrem de controversata, fondatorul WikiLeaks, a fost la un pas de a castiga si el premiul, dar l-a pierdut si datorita faptului ca administratia americana era asteptata sa protesteze puternic in cazul in care Julian Assange ar fi  castigat premiul, el fiind acuzat ca a stricat relatiile diplomatice ale SUA cu partenerii sai internationali. Site-ul sau a pus la dispozitia cetatenilor din intreaga lume documente secrete legate de razboaiele din Irak si din Afganistan, dar si note ale diplomatiei americane, prin care liderii din Tunisia, Egipt si Libia erau prezentati drept corupti si decadenti si este creditat pentru rolul sau in izbucnirea revolutiilor arabe.

Premiul va fi inmanat la Oslo in 10 decembrie, data comemorarii fondatorului acestor premii, omul de afaceri si filantropul suedez Alfred Nobel si consta intr-o medalie, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro), care se va imparti intre cele trei castigatoare.

Autor: Daniel Popescu

Sursa: Nobelprize
Sursa foto: Nobelprize

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.