Siria, pe agenda Consiliului de Securitate al ONU

Scris de

Emisarul special al ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, a declarat mercuri 11 aprilie la Teheran, aliat-cheie al Damascului, ca spera ameliorarea situatiei siriene, incepand cu dimineata de joi, data stabilita de Consiliul de Securitate al ONU, pentru a stopa conflictele.

Bilantul infricosator atesta violentele conflictelor din ultimele 4 zile. Aproape 300 de morti, sute de raniti, episoade debordate si in Turcia si Liban. De cateva ore, impuscaturi provenind din Siria au atins teritoriul turc. Desi armata siriana s-a retras  din centrele urbane Zabadan si Deraa, se pare ca si-a redistribuit fortele in alte zone. Spera cu orice pret sa isi asigure securitatea frontierelor cu Libanul si Turcia, inainte de incetarea focului. Pe aici trec oamenii, banii si armele ce alimenteaza rebeliunea.

Principalele bastioane ale opozitiei, Homs si Idleb sont localizate la doar cativa kilometri de frontierele libaneze si turce. Insa sunt slabe sansele ca armata siriana sa potoleasca revolta in doua zile, vazand ca nu a reusit in aproape 13luni.

Confuzia politica ce planeaza in programul Annan este insotita de o situatia incerta asupra planului militar. Termenul din 10 aprilie a trecut fara ca incetarea focului propusa de emisar se sa produca. Nu s-au inregistrat  semnale decisive ale incetarii ostilitatilor. Situatia e cu atat mai ambigua cu cat puterea siriana pare sa fi legat stoparea focului legata de misiunile observatorilor internationale, proces ce nu se va incheia cu siguranta pana maine, 12 aprilie.

Prin urmare, rasturnarile de situatie sunt foarte probabile.

Sursa: Rfi
Sursa foto: Rfi

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.