Hai sa negociem

Scris de

Dsepre ce? Despre orice vrei tu, atata timp cat este despre ce spun eu. Uite, nu-mi place de exemplu sapca aia pe care o porti in cap. Putem negocia despre ea! Dar nu inainte ca tu sa o dai jos din cap si s-o arunci in foc. Cam asta spune laureatul premiului Nobel pentru pace iranienilor. Pornind astfel o retorica foarte asemanatoare cu cea a fostului presedinte George W. Bush, inainte ca acesta din urma sa fi invadat Irakul.

Bush “a reusit”, dupa cum poate vedea orice om cu ochii deschisi, sa instaureze democratia in societatea tribala pe care a atacat-o. Pentru ca acesta i-a fost de fapt scopul final si foarte nobil, cel pe care l-a anuntat cu atata tam-tam intregii lumi. De la nobil la Nobel nu este insa decat o litera, asa ca Obama vrea sa-si incerce si el norocul. Treaba cu norocul este insa intotdeauna schimbatoare, pentru ca in urma unui atac asupra Iranului, eu as afirma fara ezitare ca “inobelatul” si-ar cam fecunda norocul.

De mirat nu sunt mirat de loc pentru ca am prezis un razboi impotriva persanilor pornit de laureat. Am indraznit sa afirm fara sa clipesc si faptul ca un atac israelian, sau american, acelasi lucru de fapt, ar putea fi scanteia care va aprinde focul unui razboi global. Iata ca am ajuns acum exact la ceea ce ma asteptam. Intr-un moment in care presedintele american incepe sa se joace cu scanteile. In numele democratiei, desigur, al aceleia pe care am vazut-o functionand magistral si in Europa.

Atunci cand Merkozy a negociat cu grecii. Care au trebuit sa-si arunce sapca numita Papandreu cat colo, inainte de-a se aseza la masa la care trebuia sa fie fumata pipa pacii. In Grecia in locul lui Papandreu a fost pus un om al bancilor, lacheu devotat al balaurului bicefal. Care era obisnuit sa negocieze dand afirmativ din cap la tot ceea ce i se propune. In Iran, in schimb, lucrurile par sa se ingroase, devenind chiar imposibile. Din moment ce inlocuirea lui Ahmadinejad cu Hillary Clinton nu poate fi in momentul de fata altceva decat o utopie.

Ca o consecinta eu nu pot vedea alt rezultat al “negocierilor”cu persanii decat urmatorul: Netanyahu si Obama se vor aseza la masa ca sa negocieze data atacului.

Sursa: Renne
Sursa foto: Google images

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.