Spania vrea sa renegocieze suveranitatea Gibraltarului

Scris de

Noul guvern conservator spaniol a anuntat ca a cerut oficial autoritatilor britanice redeschiderea discutiilor asupra contenciosului privitor la suveranitatea Gibraltarului.

Gibraltarul, un teritoriu cu 30.000 de locuitori, reprezinta un punct strategic situat in extremitatea occidentala a Marii Mediterane. El a fost cedat definitiv Marii Britanii de catre Spania prin Tratatul de la Utrecht, semnat in 1713. Madridul poate redobandi teritoriul daca Londra renunta benevol la suveranitatea sa asupra acestei stanci de 6 kilometri patrati.

Cererea spaniola a fost transmisa de ministrul de externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, in timpul unei intalniri de la Madrid cu ministrul britanic pentru Europa, David Lidington.

Margallo si-a manifestat dorinta ca relatiile cu Regatul Unit sa nu fie afectate, dar a declarat ca isi doreste ca dialogul cu autoritatile britanice privitor la suveranitatea Gibraltarului sa progreseze.

Fabio Picardo, seful guvernului Gibraltarului, a respins orice negociere legata de suveranitatea acestui mic teritoriu aflat in sudul Spaniei. Acesta a propus Madridului sa uite de revendicarile istorice si sa intretina relatii de prietenie si de buna vecinatate. Picardo a reusit sa aduca victoria unei coalitii de stanga, dupa ce, timp de 15 ani, Gibraltarul a fost condus de un guvern de dreapta.

Chiar daca Regatul Unit controleaza inca politicile externe si de aparare ale teritoriului, totusi Gibraltarul isi administreaza intr-o maniera aproape autonoma problemele interne.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Intereconomia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.