Statele din zona Schengen pot restabili controale la frontiere
Scris de Autor invitat
Sefii statelor europene au adoptat o politica mai restrictiva in ceea ce priveste migratia, in cadrul Summitul de la Bruxelles.
Cea mai controversata masura prezentata la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles este capacitatea de a restabili controlul frontierelor statelor membre Schengen atunci cand un stat nu este capabil sa-si apere singur frontierele exterioare. Masurile au fost cerute in special de Franta, cu scopul de a oferi Uniunii Europene o mai mare capacitate de reactie fata de crizele provocate de migratie, a declarat Laurent Wauquiez, Ministrul pentru Afaceri europene.
“Franta face presiuni, insa majoritatea partenerilor sai sunt rezervati, doarece adoptarea acestor masuri inseamna limitarea principiului liberei circulatii”, a declarat cu conditia pastrarii anonimatului reprezentantul unei mari tari europene.
“Nu dorim sa construim o fortareata, insa cetatenii nu au incredere in Europa deoarece aceasta nu garanteaza capacitatea de a reactiona intr-o situatie de criza, cauzata de un aflux de imigranti”, a adaugat Laurent Wauquiez. Cerinta francezilor este cauzata de lipsa de incredere in ceea ce priveste capacitatea Greciei, Italiei, Bulgariei si a Romaniei de a asigura controlul frontierelor UE cu Turcia si dupa ce au, impreuna cu italienii, probleme in lupta contra migratiei clandestine din Africa de Nord.
Cécilia Malmström, comisar responsabil pentru azil si imigratie in cadrul UE, este preocupata de riscurile derivei cauzate de partidele de extrema dreapta, precum si de miscarile populiste din ce in ce mai frecvente in cadrul Uniunii. “Liderii politici din Europa s-au grabit sa condamne actele de violenta din Libia, Siria sau din Coasta de Fildes, dar cand vine vorba de a face fata consecintelor acestor evenimente, si mai ales cand este vorba de a gestiona sosirea barbatilor, femeilor si a copiilor, ce vin in Europa in cautarea protectiei si a unei vieti mai bune, politicienii europeni au refuzat sa actioneze, sau si-au acordat sprijinul cu foarte mare reticenta. Cuvintele nu inseamna nimic daca nu sunt urmate de actiuni concrete de solidaritate”, a declarat Cécilia Malmström.
Autor: Silvia Burcea
Etichete: Bruxelles, extern, Franta, Imigratie, Schengen, stiri, summit, Uniunea Europeana