STRATFOR: “Romania e si azi locul in care marile imperii se ciocnesc”

Scris de

Ca si natiune, Romania are asteptari modeste, temperate de trecutul sau, scrie Dr. George Friedman, seful agentiei private de informatii STRATFOR. Romania este locul in care si astazi marile imperii se ciocnesc. Problema acestei tari este ca lumii ii pasa de ea, datorita sau din cauza pozitionarii sale geografice, sugereaza Friedman. Ultimul exemplu este Razboiul Rece.

Astazi lucrurile par mai simple pentru tara noastra, deoarece are impresia ca se poate refugia in bratele Vestului. Insa nu este chiar asa. Istoria nu-i da pace Romaniei. Muntii Carpati, care ar fi trebuit sa ajute la protejarea teritoriului tarii, in fapt, au dus la divizarea acesteia de-a lungul timpului, in Moldova, Transilvania si Muntenia, scrie Friedman. “Romania este o tara divizata de geografia sa, aceasta e tragedia”, explica liderul STRATFOR. Niciunul din cele trei teritorii nu a fost si nici nu este usor de aparat. Romania a fost o natiune o perioada lunga de timp dar niciodata una unita. Nici nu a avut sansa. A trecut de la monarhie la extremism de dreapta si apoi la comunism, dupa victoria bolsevica din al Doilea Razboi Mondial. Friedman noteaza ca in perioada comunista nimic nu a functionat mai bine in Romania ca fosta Securitate, care a impus un regim opresiv ce a facut imposibila evolutia pe plan individual a cetatenilor.

“Dupa ’90 Romania a cautat un nou gardian care sa-i spuna ce sa faca”

Romania a iesit din cei 70 de ani de framantari politice, visand la lucruri simple si fara iluzia ca acestea vor veni usor. Romanii si-au dorit sa devina europeni si au reusit partial asta odata cu intrarea in UE si NATO, pentru ca a fi roman era mult prea periculos, noteaza Friedman. Au crezut de asemenea, gresit, ca structurile vestice se vor ocupa de economia tarii, lucru care nu   s-a intamplat si acum cetatenii sunt deziluzionati de proasta administrare a statului de catre guvernele locale. Romania este ca un puscarias care dupa 50 de ani de inchisoare a devenit institutionalizat si nu mai stie cum e sa traiesti afara, fara a avea pe cineva care sa te controleze. Caruia sa ii ceri voie si sa mergi sa faci pana si treaba mica, as adauga eu. Dupa 1989, cand a scapat de comunism, Romania a cautat un nou gardian care sa-i spuna ce sa faca. A gasit doi: UE si NATO. Tara a crezut ca NATO ii va asigura securitatea iar UE bunastarea. Romanian uita insa ca Germania nu are o armata propriu-zisa (pentru ca nu are voie sa aiba) si ca in NATO un singur membru poate bloca orice misiune. De asemenea, organizatia este macinata de divergente.

In ceea ce priveste UE, aici exista o tensiune de nedescris in sistem. Germania s-a saturat sa fie “locomotiva Europei”, care salveaza “fratii” mai mici falimentari.  Mai mult, statul vestic este al doilea mare exportator al lumii, care ii sufoca pe exportatorii mai mici din jurul sau. In 2007, Romania a exportat bunuri in valoare de 40 de miliarde de dolari si a importat marfuri in valoare de 70 de miliarde de dolari. Situatia nu s-a imbunatatit nici in 2009. Raportul a fost tot negativ: 40 de miliarde vs. 54 de miliarde. In aceste conditii, tara noastra nu isi poate folosi cel mai mare atu: forta de munca calificata si care cere salarii mai mici ca in vest.

Friedman spune ca Romania ar trebui sa fie o tara dominata de micii antreprenori. Legislatia nu le permite insa acestora sa se dezvolte iar economia este sufocata de o piata neagra si coruptia pe care autoritatile sunt incapabile sa o combata. Sau nu doresc, as zice eu.

Friedman concluzioneaza ca este dificil pentru cineva din afara sa vada adevaratele beneficii aduse Romaniei de apartenenta la UE si NATO. Si cata dreptate are! Noi nu eram pregatiti pentru a ne alatura acestor organizatii.

Sursa: STRATFOR
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Vasile Cernea says:

    interesant articolul…total de acord, am fost, suntem si vom fi mereu o tara de ciocnire a celor mai importante puteri. suntem pragul de sters dintre ele, asta e tristul adevar. cat despre economie: haaa… si acum se asteapta ca un “stapan” sa ne spuna ce sa facem la noi acasa. nu vezi ca nivelul de trai a scazut din cauza intereselor prorpii si a economiei subterane pe care o accepta tacit. asta e… propun sa facem un stat in stat format numai din cei care doresc un viitor pentru ei si generatiile care vin din urma.

  2. e says:

    e super, super, super articolul! am savurat lectura lui ! 😀

  3. Adrian Popa says:

    Multumim e! Te mai asteptam pe la noi. 🙂

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.