Sudanul de Sud si-a proclamat independenta

Scris de

De astazi exista 193 de tari in lume, ultima constituita fiind Sudanul de Sud. Ea a fost deja recunoscuta de catre vecinul de la nord, care a pastrat numele vechii tari: Sudan. Aceasta independenta vine in contextul in care sudanezii crestini din sud au votat in acest an in proportie de 99% pentru a se separa de sudanezii musulmani din nord.

Mii de oameni au iesit pe strazile capitalei pentru a sarbatori nasterea celei mai noi natiuni, a 193-a tara recunoscuta de ONU si cea de-a 54-a tara africana.

“Noi, reprezentantii poporului ce am fost alesi in mod democratic, declaram in mod solemn Sudanul de Sud un stat independent si suveran”, a spus James Wani Igga, reprezentantul legislativului sudanez. La ceremonii participa, printre altii, presedintele sudanez, Omar al-Bashir si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Expertii sustin ca munca sudanezilor abia acum incepe si ca va fi greu sa puna un nou stat in functiune, chiar daca vor beneficia de fonduri internationale. Sudanul de Sud va avea pe teritoriul sau aproximativ 75% din rafinariile de petrol ale vechiului Sudan, insa conductele si infrastructura necesara distribuirii petrolului e detinuta de Sudanul de Nord. “Cooperarea intre cele doua state este necesara pentru a avea opace si progres”, sustine Ban Ki-moon.

Sursa: The Economist
Sursa foto: The Economist

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Sudanul de Sud a devenit cel de-al 193-lea stat independent. Aparitia lui nu este o surpriza, dat fiind faptul ca in ianuarie, mai mult de 98% din populatie a votat referendumul de autodeterminare. Obtinerea independentei pune capat unui razboi civil care a durat mai mult de 19 ani si care a facut mai mult de doua milioane si jumatate de morti. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.