Turcia si Armenia au facut primul pas spre impacare
Scris de Danut Creanga
Ministrii de externe din Turcia si Armenia au semnat sambata noapte un protocol ce are in vedere restabilirea legaturilor diplomatice si deschiderea granitelor dupa decenii de ostilitati. Initial, semnare documentelor a fost considerata o simpla formalitate insa ceremonia dintr-un luxos hotel elvetian s-a transformat in scurt timp intr-o drama. Ministrii au fost pe punctul de a anula evenimentul din cauza acelorasi divergente ce macina relatia dintre cele doua popoare de zeci de ani.
Armenia vrea ca Turcia sa recunoasca un genocid din timpul Primului Razboi Mondial, iar Turciei nu ii convine ocuparea de catre Armenia a unor parti din Azerbaijan de la inceputul anilor 90.
In mare parte datorita secretarului de stat american, Hillary Clinton, au fost semnate documentele trei ore mai tarziu. Telefoane, intalniri de urgenta, negocieri, toate acestea s-au intamplat in ultimele ore ale noptii de sambata. In final documentele au fost semnate, insa acesta este doar un prim pas. Ele mai trebuie sa primeasca aprobarea celor doua parlamente, un proces ce va dura mult timp deoarece intampina dezaprobarea mai multor partide politice.
De mentionat este si faptul ca Rusia are un interes strategic in Armenia, unde are si o baza militara. Armenia a contat pe sprijinul rusesc in razboiul cu Azerbaijan din 1993. Razboiul s-a incheiat indecis si a ramas un conflict inghetat ce are in vedere regiunea Azeri. Desi istoric o regiune a Azerbaijanului, Armenia isi mai mentine trupe acolo.
Ministrul de Externe din Azerbaijan s-a opus vehement semnarii acestui acord, spunand ca Turcia nu ar trebui sa faca niciun pas spre normalizarea legaturilor cu Armenia pana ce regiunea Azeri nu va fi eliberata.