Vietnamezii protesteaza impotriva “invaziei” chineze a unor insule

Scris de

Protestatatii vietnamezi s-au reunit azi in marile orase Hanoi si Ho Chi Min pentru a protesta impotriva operatiunilor navale chineze in apele disputate ale Marii Chinei de Sud, transmite BBC News.

Demonstratiile vin ca urmare a unei confruntari care a avut loc luna trecuta intre o nava vietnameza de explorare a titeiului si gazelor si vase de patrula din tara vecina. China, Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei si Taiwan pretind teritorii si ape in Marea Chinei de Sud, insa de departe cele mai mari pretentii le are China. Daca ne-am luat dupa pretentiile sale, aceasta ar ajunge “vecina” cu Indonezia, Malaezia sau Filipine. Teritoriile sunt pe traseul unor rute comerciale importante si pot avea si mari depozite de petrol si gaze.

Tensiunile au escaladat dupa un incident din 26 mai, in care Hanoi-ul a acuzat o patrula chineza ca a taiat cablurile unui vas vietnamez ce realiza cercetari seismice la circa 120 de kilometri distanta de coasta centrala a tarii. Ulterior navele chineze au fortat barcile de pescuit vietnameze sa plece iar pescarii au fost amenintati cu armele iar intr-un caz inclusiv s-a tras salve.

Vietnamul a avut mereu relatii turbulente cu China iar traditional vietnamezii sunt suspiciosi in privinta chinezilor, avand in vedere ca au fost anexati de cateva ori in istorie la imperiile chineze.
Dar tentativele de a protesta public au fost reduse la tacere de autoritatile de la Hanoi, care au dorit sa nu supere marele sau vecin de la nord.
Numai ca acum mesajele virale cu indemnuri la protest s-au raspandit pe internet, prin retelele sociale si pe dispozitivele mobile in ultimele zile. Azi, protestatarii din Hanoi strigau sloganuri precum “Insulele Paracele si Spratlys apartin Vietnamului” si “Opriti invazia chineza in insulele vietnameze”.
Mii de oameni participa la proteste iar marsul a ajuns inclusiv in fata ambasadei Chinei.

Sursa: BBC News
Sursa foto: Facebook

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.