Vladimir Putin, candidat la prezidentialele din Rusia

Scris de

Actualul presedinte Dmitri Medvedev va disparea in favoarea premierului sau, fost presedinte, la alegerile din 2012. In caz de victorie, vor face rocada, si va deveni la randul sau prim-ministru.

Vladimir Putin presedinte, Dmitry Medvedev prim-ministru. Fara nicio surprindere, cei doi oameni puternici ai tarii si-au marturisit planul pentru alegerile prezidentiale din 2012, in urma unui congres tinut de partidul aflat la putere. Aceasta inversare a rolurilor ii va permite lui Putin, presedinte intre 2000 si 2008, sa isi regaseasca puterea suprema.

Constitutia rusa nu permite efectuarea consecutiva a doua mandate. In consecinta, Putin nu se mai putea prezenta in 2008 ca potential candidat in cursa prezidentiala. Vicepresedintele guvernului, Dmitry Medvedev, a fost astfel desemnat candidatul partidului, cu Putin ca prim- ministru in caz de victorie. Lasand fraiele puterii lui Medvedev pentru o durata de 4 ani, din punct de vedere constitutional, Putin poate candida la alegerile din 2012. Iar postul de premier ii permite sa aiba la mana toate afacerile nationale.

La putere pana in 2024?

Patru ani mai tarziu, prezicerile observatorilor s-au dovedit a fi intemeiate. Sambata, in urma congresului Rusiei unite, Vladimir Putin a propus ca Medvedev sa organizeze lista partidului la alegerile legislative din decembrie. “Vazand ca am fost insarcinat cu organizarea listei de partid, iar in caz de succes, sa fiu pregatit pentru a lucra in cadrul guvernului, consider ca ar fi bine sa sustinem candidatura lui Vladimir Putin la functia de presedinte al tarii”, a raspuns Medvedev. “Asta ar fi o mare onoare”, a replicat Putin. “Sunt sigur ca Rusia unita va castiga (legislativele din decembrie), iar pe baza acestui sprijin popular, Dmitry Anatolevitch (Medvedev) va putea sa cladeasca o noua echipa, tanara, eficace si energica, si sa conduca guvernul Rusiei”. In caz de victorie, actualul presedinte va deveni deci premier.

O reforma constitutionala din 2008 a prelungit durata mandatului prezidential rus. De la 4 ani cel anterior, s-a trecut la 6 ani. Considerand ca Vladimir Putin se va prezenta la prezidentialele din 2018, actualul premier ar putea sa isi reia postul de presedinte pana in 2024.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Le Figaro

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. mutu says:

    BRAVO PUTIN, BRAVO RUSIA !!!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.